Ceny másla dosahují šedesáti korun. Pavel Maurer radí, čím ho nahradit

16. prosinec 2017
Glosa Pavla Maurera

Za kostku másla v obchodech platíme stále kolem padesáti až šedesáti korun. Je možné s cenou nějak bojovat? Pavel Maurer radí, aby Češi máslo ve svém jídelníčku raději nahradili. Ale čím?

Předpokládám, že v tomto předštědrovečerním čase už máte cukroví dávno napečeno a mnozí z vás při tom spotřebovali hodně másla. Kolik vás letos stálo? Třicet, čtyřicet nebo šedesát korun za kostku?

Je to naše máslo skutečně po právu tak drahé a má nás rozčilovat? Nebo je to další marketingový trik, abychom zpanikařili a více utráceli, aby se vyprovokovala produkce trhu, aby se spotřebovaly přebytky mléka, nebo se jen přizpůsobujeme evropským cenám?

Já nevím, proč se zdražilo máslo, ale zajímá mě něco docela jiného, co byste měli vědět i vy. My Češi se totiž mimochodem cpeme kromě másla vším možným jako nezavření. Ekonomika vzkvétá, nezaměstnanost je nejnižší v Evropě, vše běží jako po másle.


Máme dobré bydlo. Každý rok sníme více než půl metráku potravin a ještě 220 kg navíc vyhodíme, znehodnotíme, nebo necháme zkazit. Každé čtvrté dítě trpí nadváhou a každý 5. Čech je obézní. Z pohledu nezúčastněného pozorovatele se máme jak na zámku, ať to trvá věčně.Pavel Maurer

Jen toho zmíněného másla jsme loni spotřebovali 5,4 kg na hlavu, což je o kilogram více než před deseti lety. Řekl bych, že jsme občas trochu rozmazlení. Pijeme málo vody, ale moc kávy a piva a málo se hýbeme. Co se týče nepříjemného zvýšení ceny másla, nabízím řešení: Pojďme se umírnit v konzumaci.

Prostě toho dražšího másla snězme méně, než je obvyklé a věřte, že nikdo z nás neumře hladem. Namažte si chleba třeba jen hořčicí, džemem, nebo pokapejte olivovým olejem, jak to dělají třeba ve Španělsku nebo v Řecku a máslo malinko prostě jen vytěsněte ze svého jídelníčku.

Bude to možná trochu zdravější varianta. Získáte jiné tuky nebo méně tuků a navíc je klidně možné, že se cena másla, o které projevíme menší zájem, prostě změní směrem dolů.

To jsou přece zákony trhu, ale i zákony zdravého životního stylu. Trocha strádání nám určitě nikdy neublíží, zvláště pak v těchto dnech, které jsou ve znamení nadměrné konzumace a někdy až nemístného přežírání.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio