Ceny energií budou klesat, odhaduje sociolog. Budou domácnosti platit méně za bydlení?

17. květen 2023

Takzvaný vládní balíček, který má vést k ozdravení veřejných financí, je srozumitelný jen pro polovinu Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median. Jak balíčku rozumí sociolog Daniel Prokop? „Celkovou analýzu by mělo udělat ministerstvo financí, aby ukázalo, jaké jsou kumulované dopady. Spočítali jsme, že třeba dopady změn v příjmu budou relativně rovnoměrné na skupiny domácností.“ Co v balíčku není na straně úspor?

Podle posledních dat se příjmové nerovnosti mezi důchodci snižují, mezi pracujícími a domácnosti se naopak rozevírají.  U důchodců hrála roli valorizace?

Čtěte také

Hrála tam roli řádná valorizace v lednu, zároveň tam přibylo výchovné 500 Kč na dítě. Když někomu přidáte 500 Kč, pomůžete víc chudším důchodcům. Navíc to dostaly i samostatně žijící důchodkyně, které třeba vychovaly dvě až tři děti.

Nerovnosti mezi horní a spodní pětinou domácností důchodců jsou stejné nebo nižší než před dvěma lety.

A když se podíváme do domácností, jejíž členové pracují, vidíme tam dopad inflace?

Ano, je tam dopad inflace. Když poměřujeme příjmy horní a spodní pětiny pracujících, poslední dva roky nerovnosti spíš rostly... Zásadní ale je, když spočítáte nerovnosti po zaplacení nákladů na bydlení, tak nerovnosti jsou mnohem větší. Když se zdraží potraviny a bydlení, je to taková větší neviditelná zlodějka v rozpočtu chudých domácností. 

Přichází deflace? A o kolik se zvýší rodičovský příspěvek? Poslechněte si celý rozhovor.

Projekt Česko 2022: Život k nezaplacení pokračuje v roce 2023 jako Život k nezaplacení. Staví na sociologických datech, která exkluzivně pro Český rozhlas sebrala a ve spolupráci s datovými novináři serveru iROZHLAS.cz analyzovala společnost PAQ Research.

Výsledky průzkumu i závěry, které z nich vyplývají, najdete na webu iROZHLAS.cz/zivot.

Život k nezaplacení (logo)
autoři: Jan Pokorný , Daniel Prokop , prh
Spustit audio

Související