Ceny bytů rostou. Vyplatí se investovat do paneláku

Ceny bytů za poslední rok vzrostly až dvouciferně, někde i o 10 %, plyne z údajů největšího českého inzertního serveru Sreality.cz. Nejvíce se daří prodeji dvoupokojových bytů, zájem roste i o jejich pronájem.

Zatímco ještě v létě 2015 stál byt o velikosti 1+kk v průměru 720 tisíc korun, letos jeho cena vzrostla o 280 tisíc korun. A například třípokojový byt mohli zájemci sehnat v průměru za jeden a půl milionu, teď je o více než 200 tisíc dražší.

Cena nemovitosti závisí na lokalitě. Jednoznačně nejdražší jsou byty v Praze. Ceny tu však rostou pomaleji. Zatímco Karlovarském, Jihomoravském a Libereckém kraji vzrostly o 15 %, v hlavním městě jen o 5 %. Česko ale není výjimkou, ceny rostou v celé Evropě. Kromě Řecka a Itálie.

Čtěte také

Na nákup nemovitosti je vhodná doba, přestože ceny rostou. Na trhu totiž zůstávají levné hypotéky. Úroky v únoru klesly na rekordní minimum. Průměrná úroková sazba se dokonce pohybovala lehce nad dvěma procenty.


Průměrný měsíční pronájem v Praze činí 14 tisíc korun, v ostatních regionech je to 7 500 korun.

Výhodné je nakoupit nemovitost za účelem pronájmu. Investovat se vyplatí do panelového bytu. Oproti cihlovému je totiž až dvojnásobně levnější. Rozdíl v nájmu je ale jen čtvrtinový.

Právě díky levným hypotékám si nemovitosti pořizují i lidé, kteří nemají našetřeno dostatek peněz, nebo ti s nižšími příjmy.

autoři: šše , zus
Spustit audio