Čeká nás největší dělení moci od roku 1989, říká novinářka Sabina Slonková

27. červen 2018

Žijeme v přelomové době. A chystají se velké věci. I to v rozhovoru s Lucií Výbornou předpovídá novinářka Sabina Slonková. „Čeká nás největší dělení moci od roku 1989,“ upozorňuje.

Sabina Slonková: Spoustě novinářů by svědčilo, kdyby občas řekli ne

Sabina Slonková

Investigativní novinářka, bývalá šéfredaktorka Mladé fronty Dnes, mluví o své profesi. Té, možná více než někteří ostatní žurnalisté, málem obětovala svůj život. Jak zpětně vnímá pokusy o její vraždu a co všechno jí její přístup k životu dal a vzal?

Uběhlo jen pár týdnů od chvíle, kdy novináři Sabina Slonková, Janek Kroupa nebo Jaroslav Kmenta  museli chodit na opakované výslechy na policii kvůli svým zdrojům. A jak Sabina Slonková upozorňuje, tentokrát to bylo jiné než kdykoliv předtím.

„Všichni tři, nezávisle na sobě, jsme dostali informaci, že tentokrát je situace skutečně vážná. Někdo – a můžeme se jen dohadovat kdo – se nás prý snaží zastrašit a odradit od toho, co děláme. Snaží se dostat k lidem, kteří nám pomáhají, tedy k našim zdrojům,“ popisuje novinářka.

Mezi předvolanými žurnalisty přitom neexistuje žádné skutečné spojení. Kromě jednoho. „Děláme v jiných redakcích, nechodíme spolu na pivo, nesdílíme spolu své životy a kauzy. Jediné, co nás spojuje, je, že jsme v poslední době všichni psali články o premiérovi této země.“

Ve světě médií se Sabina Slonková pohybuje už téměř 30 let. O roku 1991 pracovala v deníku MF Dnes, pracovala na kauze Olovo i kauze financování ODS. V roce 2002 policie vyšetřovala objednání její vraždy. Dnes je Sabina Slonková šéfredaktorkou serveru Neovlivní.

Jednoduchá řešení

Sabina Slonková odpovídala na otázky Lucie Výborné ve speciální den: v den, kdy sama slaví narozeniny, ale také v den výročí popravy Milady Horákové a v den, na který Miloš Zeman ohlásil jmenování nové vlády. Poprvé od roku 1989 s komunistickou účastí.

Nechci, aby o mém životě a životě mé rodiny rozhodovali lidé, kteří to s námi nemyslí dobře.
Sabina Slonková

 „Snažíme se vytěsnit špatné vzpomínky. Zapomínáme, v čem jsme před rokem 1989 žili a nechceme vzpomínat na to špatné. Spousta lidí navíc inklinuje k jednoduchým řešením. Když se pak spálí, bývá už většinou pozdě.“

autoři: Lucie Výborná , als

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.