„To bylo nádhery na Václaváku!“ vzpomínal Jan Werich. Připomínáme si 28. říjen 1918

Ulici nebo náměstí 28. října najdeme snad v každém větším městě v republice. Připomíná důležité datum v našich dějinách, a sice vznik samostatného československého státu. Zákon o jeho založení vydal Národní výbor československý přesně před 104 lety – večer 28. října 1918.

„Monarchie je zřízení jaké? Prohnilé...“

Takto popisoval monarchii svým žákům ve známém satirickém filmu Jára Cimrman. A podobný názor na ni možná měli i někteří skuteční Češi, kteří za Rakouska-Uherska volali po národní autonomii.

Davy na Václavském náměstí

Večernímu sepsání zákona předcházelo několik událostí. Ráno převzal Národní výbor Obilní ústav na Václavském náměstí v Praze, který byl hlavním zdrojem zásobování v zemi a po městě se začala šířit důležitá zpráva.

„O tom, že Rakousko-Uhersko žádá spojence o mír. Jakmile se tato informace rozšířila, začaly se spontánně shlukovat davy na Václavském náměstí,“ vyprávěl před časem pro ČRo historik Jaroslav Šebek.

Sundávali orlíčky a teklo pivo

Na 28. říjen 1918 před lety vzpomínal v rozhlasovém vysílání herec Jan Werich: „Tam teda to bylo nádhery na Václaváku! Pěna, národ a Karel Hašler. Vlajky, orlíčky sundávali, husy, teklo pivo!“

Vyhlášení samostatnosti dlouho připravovali hlavně politici v exilu: Edvard Beneš, Milan Rastislav Štefánik a Tomáš Garrigue Masaryk, který se později stal prvním československým prezidentem.

Spustit audio

Související