„Bylo by dobré ukázat, že stát umí převzít zodpovědnost za následky očkování," říká vakcinolog

29. leden 2020

Do jaké míry by měl stát odškodňovat zdravotní komplikace po povinném očkování? Zákon, který začnou projednávat senátoři, ale teď zřejmě poputuje zpátky do sněmovny. Poslanecký návrh přiznává nárok na odškodné jen lidem s trvalými následky po očkování. Skupina senátorů ovšem chce, aby na peníze dosáhli i další poškození – konkrétně lidé se zvlášť závažnými komplikacemi. Na podrobnosti jsme se ptali Romana Chlíbka z České vakcinologické společnosti.

Trvalé následky očkování jsou vzácné, ale nikdy se nedají úplně vyloučit. „Jsou to například případy chronického zánětu kloubů, takzvané chronické artritidy. U některých lidí může dojít k ovlivnění počtu krevních destiček nebo poškození periferních nervů,“ uvádí výčet Roman Chlíbek. Ovšem i krátkodobější následky uvádí člověka například do stavu pracovní neschopnosti.

„Já osobně se domnívám, že by se kompenzace neměly striktně svazovat jenom s těmi nejzávažnějšími celoživotními následky, ale určitě by bylo dobré ukázat, že stát umí převzít zodpovědnost i za ty krátkodobější, ale závažné následky, které se mohou objevit,“ říká Chlíbek.

Mezi těmito následky zmiňuje alergickou reakci, případy zánětu mozkových blan nebo komplikace poranění v místě vpichu.

S Chlíbkem souhlasí předseda senátního výboru pro zdravotnictví Lumír Kantor (KDU-ČSL). „Člověk, kterému po povinném očkování ochrne ruka, tak pokud se mu podaří uzdravit bez následků, tak přesto by nárok na bolestné nebo deficit výdělku mohl dostat,“ říká.

Nová databáze komplikací

Podle současného poslaneckého návrhu má vzniknout databáze komplikací u jednotlivých vakcín. Ministerstvo pak ve vyhlášce určí konkrétní potíže a taky do kdy by se měly vyskytnout od podání vakcíny, aby měl očkovaný na odškodné nárok.

Čtěte také

Pak by lidé nemuseli prokazovat souvislost problémů s očkováním. V těch složitějších případech by o nároku rozhodovala speciálně ustavená komise na ministerstvu. Ta by mimo jiné zkoumala, jestli trvalé následky způsobila chyba lékaře nebo výrobce vakcíny. „Stát bude ty náklady vymáhat po lékaři, který zanedbal povinnost, nebo po výrobci vakcíny, pokud by šlo o nějakou vakcínu, která má závadu,“ popisuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Systém kompenzace očkování není zcela samozřejmá věc, podle Romana Chlíbka funguje asi ve 20 státech světa. „Každý stát má principiálně popsané možné reakce po očkování, které uznává, že jsou vyvolány očkováním, vždy je tam uvedena časová souvislost vzhledem k tomu očkování. Jediné, v čem se liší, je spektrum diagnóz a možných poškození, které jsou schopny odškodňovat.“

autoři: Martin Karlík , jkh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.