Byl velice statečný, návrat do vlasti si zaslouží, vzpomínají na Josefa Berana v Plzni

17. duben 2018

Kardinál Josef Beran si přál být pochovaný v Praze nebo rodné Plzni, ale komunistický režim mu to neumožnil. Jeho poslední vůli vyslyšel až současný papež František. Ostatky kardinála Josefa Berana v pátek přiveze letadlo z Říma do Prahy. Přestože od jeho smrti uplynulo už skoro půl století, v Plzni na něj stále vzpomínají.

„Přišel jsem jednoho dne ze školy a maminka mi s radostí říkala: ‚Představ si, tak už máme pana arcibiskupa a je to Plzeňák,‘“ vzpomíná na den, kdy papež jmenoval Josefa Berana pražským arcibiskupem, plzeňský kněz Emil Soukup.

Čtěte také

V autě pana arcibiskupa

S Josefem Beranem se v roce 1947 potkal i osobně v plzeňské katedrále, kde shodou okolností už řadu let slouží.


Život a osud charismatického kardinála připomínáme v celotýdenním seriálu. Poslouchejte Ranní Radiožurnál.

„Bylo mi tehdy osm let, ještě jsem ani neministroval. Moji dva starší bratři tu měli biřmování, byla to velká sláva,“ vypráví. „Maminka tvrdila, že mi tehdy udělal křížek na čelo, a tak jsem potom musel jít do semináře,“ usmívá se.

Na ten den roku 1947 má Emil Soukup ale ještě jednu vzpomínku. Spolu s dalšími chlapci pozoroval zaparkované arcibiskupovo auto, až jim jeho šofér nabídl, že je sveze po náměstí. „Byl to pro nás obrovský zážitek, sedět v autě pana arcibiskupa,“ dodává.

Osmdesátiletý mladík

V dalších letech držel komunistický režim Josefa Berana v izolaci. V roce 1965 mu povolil odjet do Vatikánu, ale už mu nedovolil se vrátit.

Pamětní deska připomíná životní osudy kardinála Josefa Berana

Emil Soukup, který byl v té době už kaplanem v Domažlicích, o něm měl informace od známého, se kterým si kardinál dopisoval. „Na domov samozřejmě vzpomínal a byl prý i ve velmi dobré kondici,“ vypráví plzeňský kněz.

Také věřící Štěpánka Fajfrová na kardinála Berana vzpomíná s láskou. „Byl velice statečný,“ říká pamětnice, ke které se informace o něm dostávaly buď z doslechu, nebo z vatikánského rozhlasu či Hlasu Ameriky.

Jediný Čech v kryptě papežů

Za čtyři roky svého vatikánského vyhnanství stihl Josef Beran procestovat Evropu i Spojené státy, kde neúnavně navštěvoval české krajany. Domů se vrátit nesměl, ani po smrti. Skoro 49 let leželo jeho tělo v kryptě vedle papežů.

Podle Emila Soukupa to čeští věřící vnímali jako čest i pro náš národ. „Kdykoli jsme byli v Římě, šli jsme se do kaple panu kardinálovi poklonit,“ vzpomíná farář a má radost, že papež František povolil převoz Beranových ostatků do Česka.

Z krypty je vyzvednou pozítří a od pátečního večera budou v Praze. Na cestě domů bude kardinála doprovázet i plzeňský biskup Tomáš Holub.

V pondělí čeká kardinálovy ostatky uložení do sarkofágu v pražské katedrále sv. Víta.

autor: lum
Spustit audio