Budoucí šéf fotbalového svazu bude muset být kouzelník

6. květen 2009
Pod kůži

Koncem června přijde velké fotbalové zúčtování. Šanci ho uspořádat bude mít svazová valná hromada, která už je svolaná i oficiálně. V plném proudu je i konkurs na nového předsedu fotbalového svazu a nový výkonný výbor. Uzávěrka přihlášek je 5. června. Pošle tu svou také Ivan Hašek? Bude znovu kandidovat na předsedu, jak si přeje veřejnost i část fotbalového hnutí, nebo přijme nabízenou roli reprezentačního kouče?

V červnu se bude volit nový předseda Českomoravského fotbalového svazu. Pravdivost této věty by neměla být v ohrožení. Předseda svazu Pavel Mokrý v řádném termínu skutečně rozeslal na příslušná místa sice stručnou a vágní, ale oficiální pozvánku pro delegáty valné hromady. Svolal ji na sobotu 27. června do Prahy. Jestli se podaří zvolit nového předsedu, bude mít on i jeho tým, jestliže k tomu bude fotbalově-politická vůle, co napravovat. Pojďme se podívat, co tu po svém čtyřletém panování zanechává fotbalová vláda.

Patovou situaci tenkrát vyřešila až zákulisní dohoda Pavla Mokrého s Vlastimilem Košťálem, která vyřadila ze hry o předsednické křeslo Ivana Haška. Z původních soupeřů se stali kolegové - Moravan Mokrý převzal roli svazového šéfa a Košťál začal český fotbal z pozice místopředsedy fakticky řídit.

Rozhodnutí třináctičlenného výboru byla až do Košťálova odstoupení koncem loňského roku v podstatě v jeho autoritářské režii a výsledek hlasování o řadě návrhů byl prý pouhou formalitou závislou na Košťálově vůli. Značná část fotbalového hnutí se se svým vedením vůbec neztotožňuje a touží po radikální změně kurzu, která před čtyřmi lety nepřišla.

Představitelem této platformy přímo ve svazovém vedení je místopředseda za Moravu Jiří Kubíček. Podle jedněch důsledný bojovník proti fotbalové mafii. Druhý extrém ho označuje za rozvraceče a kverulanta s mučednickými sklony. "Fotbal se dá dělat ne za 271 miliónu ze 71,6 miliónovým schodkem, který vyrovnáváme ze zahraničí. Dá se dělat za 150 miliónů, ale to nesmí na Strahově dělat 70 lidí, kteří tam houpou nohama. Musí tam být 20 dělných a na ostatní věci si najímat služby," zní jedna z Kubíčkových srozumitelných kritik hospodaření současného vedení českého fotbalu.

Daleko složitější na pozornost jsou momenty, kdy začne kritizovat údajné úniky ze zisků z reprezentačních akcí nebo neprůhledný, narychlo provedený a podle všeho ztrátový prodej domu v pražské Kozí ulici, kde si teď svaz draze pronajímá kancelář.

Ekonomiku svazu zastřešuje místopředseda Jaroslav Vacek, který podrobné informace pečlivě střeží a vyzývá: "Měli bychom si zamést před vlastním prahem a měli bychom podpořit, aby tyto věci zkontroloval audit nezávislou společností, protože dneska ve vnitropolitické fotbalové situaci je to tak, že kdokoliv cokoliv udělá, byť by to bylo dobře, druhá strana říká, že to není dobře. Je to zbytečné a vztahům ve fotbale to nepomáhá. Vzhledem k tomu, že vztahová situace ve fotbale je taková, jaká je, tak nevidím jinou možnost, aby to udělal někdo mimo fotbal, někdo renomovaný, dokonce mezinárodně uznávaný tak, abychom tomu mohli všichni důvěřovat."

Peníze a vztahy, to je alfa i omega současného fotbalu. Napjatost vztahů se promítá i do renomé české reprezentace, jehož pokles znamená stále menší chuť sponzorů, zvlášť v době nedostatků, dávat do fotbalu peníze. Díl viny se dá přičíst současnému výkonem výboru, který v souvislosti s národním týmem tropil jednu tragikomickou etudu za druhou.

Namátkou připomeňme loňskou nedůstojnou volbu trenéra nebo vyhýbavé řešení nočního řádění některých reprezentantů v hotelu Praha během srazu v březnu 2007. Ani se nelze divit, že se podobná akce dostala letos v dubnu do povědomí veřejnosti znovu.

Až teď, když se ozvali znechucení sponzoři, zareagovalo vedení svazu včetně předsedy Mokrého radikálně: "Mají povinnost chovat se jako reprezentanti, to se blíže nespecifikuje, ale asi každý z nás ví, co si pod tím představit. Je to věc, která je velmi sledovaná, jsou to vzory pro naší mládež, jsou to celebrity, které za to, že jsou celebritami, musí také něco zaplatit."

Šestice hráčů za svůj flám zaplatila vyloučením z reprezentačního týmu. O funkci přišel i kouč Rada a je pravděpodobné, že si současný výkonný výbor pohlídá, aby jeho posledním zásadním rozhodnutím byla volba Radova nástupce.

Pane Hašku, předseda nebo trenér?

Oživuji mrtvé, uzdravuji malomocné, slepým dávám zrak, hladové nasytím. Takové dovednosti by do svého životopisu měl napsat účastník výběrového řízení na funkci spasitele. V případě spasitele českého fotbalu by stačilo, aby dotyčný dokázal sjednotit fotbalové hnutí, vymýtit z něj prospěchářství, získat mu respekt v zahraničí, nalákat diváky na stadiony a nebo také sponzory k podpisům smluv a rodiče k registraci jejich dětí do některého z oddílů. Aura muže, který by tohle všechno měl zvládnout, je nasazována Ivanu Haškovi. Půjde trenér arabského klubu al Ahlí znovu s kůží na trh?

Fakta hovoří jasně - jediný kandidát na předsedu svazu, který podal oficiálně přihlášku, se jmenuje Luděk Vinš. Toho času šéfuje prvoligové Viktorii Žižkov. Na svých internetových stránkách už měsíc propaguje svůj jedenáctibodový volební program. A Ivanu Haškovi nabídl přímo před několika dny přímo v Kataru funkci hlavního kouče národního týmu.

Ale nejen tu. "Přál bych si, aby nebyl jenom na pozici trenéra národního mužstva A týmu, ale přál bych si, aby převzal zodpovědnost za všechny reprezentace. To znamená od mládežnické až po áčko," uvedl Luděk Vinš. Sám chce omezit svazovou byrokracii, zlepšit komunikaci svazu s veřejností nebo zavést ligového ombudsmana. A nechybí pochopitelně ani formulka o potírání korupce, násilí na stadionech a podobně.

Ivan Hašek ještě žádné takové body nezformuloval a na opakující se dotazy, jestli bude kandidovat na funkcionářský post nebo přijme roli reprezentačního kouče, reaguje jako kafemlýnek. "Těší mě zájem a podpora, ale nepovím, co mám za lubem, dokud mi koncem května nevyprší smlouva."

Jenže mluví za něho jiní. "Trvá to, co řekl v listopadu při mé návštěvě v Dubaji. To znamená, že přislíbil kandidaturu a nemá důvod tento svůj slib vůči nám jakkoliv měnit," prohlásil předseda Okresního fotbalového svazu v Jablonci Ladislav Čičmanec. Jeho slova potvrzují také další lidé, kteří jsou spojkami Ivana Haška s realitou českého fotbalového zákulisí a tvoří případný Haškův volební tým.

Sám Ivan Hašek se o dění před valnou hromadou živě zajímá, takže indicií pro jeho úmysl znovu se po čtyřech letech pokusit vzít český fotbal na vodítko není málo. Kdyby se mu to skutečně podařilo, opravdu by šlo o samospasitelné řešení? Odpůrce této myšlenky tvrdí, že nikoliv a opírají se o jeden hlavní argument - doktor práv Ivan Hašek je především trenér, měl by se ujmout národního týmu a vedení svazu přenechat zkušenému manažerovi, například právě Luďku Vinšovi, který by se ve funkci líbil i lidem ze současného vedení.

Třeba předsedovi Pavlu Mokrému: "Ivan je především trenér a je výborný trenér. Funkcionářské schopnosti, manažerské schopnosti má asi lepší pan Vinš." Haškovi zastánci pro změnu umějí vyjmenovat atributy, které z něho dělají podle nich jedinečného kandidáta na spasitele tuzemského fotbalu. A to v roli svazového šéfa, která v sobě roli kouče české reprezentace v jeho případě stejně tak trochu zahrnuje, jak vysvětlil svazový místopředseda Jiří Kubíček.

"On trenérem je, vlastně dokonce neodvolatelným. Při jeho věku může být 20 let prezidentem, který odpovídá za nároďák a stát vedle trenéra. Když bude neúspěšný, tak ho pošle k čertu, když bude úspěšný, tak se stavět vedle něho. Bude úspěšný, bohatý prezident svazu a do pěti let bude v UEFA ve výkonném výboru, to vám garantuji," řekl Kubíček.

Bohužel, stejně jako jedna vlaštovka nesignalizuje změnu ročního období, ani volba jednoho, byť toho nejvyššího, funkcionáře zdaleka nestačí k uzdravení červotočem pletichy, prospěchářstvím a neschopnosti prožraného stromu českého fotbalu. Spíše než to, kdo kandiduje na svazového předsedu a co za sliby troubí do světa, bude možná užitečnější sledovat, jakými lidmi se přitom obklopuje a komu naslouchá.

Reprezentační trenér by mohl být i ze zahraničí

Bilancovali jsme čtyřletou činnost dosluhující české fotbalové vlády, zaspekulovali jsme si nad jménem nového předsedy Českomoravského fotbalového svazu, ale otázek před červnovou valnou hromadou, která může mít zásadní vliv na další směřování českého fotbalu, je stále dost.

Fotbalový expert, toho času šéf regionálních redakcí týdeníku Sedmička Pavel Procházka se domnívá, že český fotbal, aby získal etický a finanční kredit a mezinárodní respekt, potřebuje v současné době hlavně urychleně zvolit nové vedení a zvolit nového a schopného trenéra české fotbalové reprezentace a pokusit se postoupit na mistrovství světa v roce 2010 v Jihoafrické republice.

Pavel Procházka je přesvědčen, že pravé jméno, které by mohl český fotbal vyvést ze situace, v níž se nyní nachází, je Ivan Hašek. Toho před časem v Dubaji navštívil další kandidát na post šéfa fotbalového svazu Luděk Vinš. "Symbióza těchto dvou pánu by nemusela být špatná. Kdyby se pan Vinš stal předsedou fotbalového svazu a Ivan Hašek šéfem reprezentace, případně i krizovým trenérem na poslední čtyři rozhodující zápasy," upřesnil.

Pokud by se nyní Ivan Hašek role trenéra reprezentace neujal, měl by se český fotbal podle Pavla Procházky poohlédnout v zahraničí. "Nemusí to být žádné velké jméno, ale trenéra, před kterým by naši fotbalisté měli respekt. Nebo potom Karel Jarolím, ten je ovšem ve Slavii vázán dlouhodobou smlouvou," doplnil.

Dodal, že český fotbal se dostal do nynější situace i kvůli tomu, že odešla generace velmi kvalitních hráčů, jako jsou například Pavel Nedvěd, Karel Poborský nebo Vladimír Šmicr. "Nemůže hrát ani současná největší hvězda Tomáš Rosický, odešel Jan Koller. Druhá věc je, že reprezentace zůstala jedinou výkladní skříní českého fotbalu, všichni na to hřešili. Nyní kvalitní generace odešla a český fotbal se utopil v osobních zájmech jednotlivých funkcionářů, což nedávno vyvrcholilo volbou Petra Rady trenérem reprezentace. Každý si hrál na svém písečku a pak zvolili trenéra, který nejméně vadil a kterého si všichni utvářet ke svému obrazu," řekl Pavel Procházka.

Sklárny v Poděbradech se znovu rozjedou. Ale za jakých podmínek? Nalaďte si ve čtvrtek 7. května Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: jch , vij , jkb
Spustit audio

Více z pořadu