Bude se kvůli covidu posouvat Australian Open? Otázku rozebírá rakouský Der Standard

25. listopad 2020

Už za necelé dva měsíce mají tenisté zahájit novou turnajovou sezónu v australském Melbourne. Rakouský Der Standard rozebírá, co teď trápí organizátory grandslamu Australian Open. Rozhodující faktory jsou prý tři – povinné karantény, zájmy reklamního byznysu a kalendář tenisové sezóny.

Čtěte také

Původně měli tenisté přiletět do Austrálie v půlce prosince, bydlet v luxusních hotelech a trénovat. Premiér státu Victoria Daniel Andrews to ale vidí jinak. Obává se rozšíření koronavirové infekce z Evropy a Spojených států. Před Vánoci mají dostat přednost Australané, kteří se chtějí na svátky vrátit z ciziny.

Tenisté spolu se svými týmy by pak mohli přiletět až v lednu a čekala by je 14denní karanténa v hotelových pokojích. Tenisté by pak buď museli naskočit do turnaje bez tréninku, anebo by se grandslam musel posunout, což se zase nelíbí reklamnímu odvětví.

V Austrálii v lednu končí letní prázdniny a při přenosech z turnaje vysílají televize nejdražší reklamy, které mají poutat seriály vysílané od začátku školního roku. Vlastník televizních práv pro Australian Open proto hlásí, že bude chtít peníze od organizátorů zpět, pokud se turnaj přesune. Pozdější termín grandslamu by navíc nahustil už tak naplněnou tenisovou sezónu, připomíná Der Standard.

Papež František a několik receptů na krizi

Papež František podpořil v nové knize myšlenku nepodmíněného základního příjmu. Úryvky knihy napsané ve spolupráci s britským novinářem Austenem Ivereighem má k dispozici francouzský týdeník La Croix

Čtěte také

Novinka na trhu nese název Čas na změnu a věnuje se různým receptům na překlenutí současné společenské krize. Jedním z návodů má být podle papeže i základní příjem, ve kterém vidí nejvyšší představitel římských katolíků možný lék na nezaměstnanost.

Univerzální příjem může podle papeže přetvořit současné vztahy na pracovním trhu. Díky tomu by mohli nejchudší odmítat vykořisťující podmínky k práci. Jejich život by tak byl důstojnější. Nový systém by podle Františka mohl ocenit práci dobrovolníků nebo trpělivou péči o blízké. Důstojný život musí být v rovnováze s prací pro dobro všech a spravedlivou odměnou – věří papež.

Proč Němci tloustnou?

Němci jedí zdravěji, ale přesto tloustnou. K takovým závěrům došla studie německé společnosti pro výživu, ze které cituje Die Zeit. Spotřebitelé si stále častěji vybírají zeleninu, třeba i na úkor vepřového masa. Roste konzumace minerálních vod a bylinkových nebo ovocných čajů. Alkoholu naopak Němci vypijí méně než v minulosti. Částečné zlepšení ukazatelů ale podle autorů studie nestačí. 

Čtěte také

60 procent německých mužů v produktivním věku má nadváhu, u žen je to zhruba třetina. Trend zatím nedokázalo zvrátit ani to, že si Němci stále častěji vybírají dietnější druhy masa – třeba kuřecí. Výzkumníci tvrdí, že by lidé měli svůj jídelníček obohatit o větší množství jablek, čerstvých brambor a zdravých cereálií. Jablek totiž Němci konzumují o čtvrtinu méně než třeba před 15 lety.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Ondřej Elbel, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související