Bude potřeba lepší ochrana soudců? Smrt soudce vítkovských žhářů přináší otazníky

10. červenec 2012

Česko přimrazila zpráva o smrti soudce, který rozhodoval případy závažných trestných činů. Soudce ostravského krajského soudu Miroslav Studnička byl nalezen ve svém domě na Novojičínsku s proříznutým hrdlem.

Miroslav Studnička proslul například vysokými tresty takzvaným vítkovským žhářům, tedy skupině pravicových extrémistů, kteří hodili zápalné lahve do domu romské rodiny. Ten označují komentátoři za příklad průlomového a odvážného rozhodnutí, které prokázalo nezávislost části justice na veřejných a politických tlacích.

Po šokující smrti soudce se vynořují otázky, zda je zabezpečení soudců, kteří řešili závažné trestní případy nebo organizovaný zločin, v Česku dostatečné.

Podle předsedy výboru pro obranu a bezpečnost Františka Bublana v našich podmínkách zatím nebylo nutné dělat nějaká zvláštní zabezpečení pro soudce, kterým by hrozila msta.

„Zatím se u nás nic takového nestalo, ale když se podíváme do Itálie, kde řešili italskou mafii, nebo dokonce i na Slovensku měli tendenci soudce a státní zástupce jistým způsobem izolovat. Je to ale nepraktické pro ty lidi, je to takový klášterní život. Protože by žili v nějakém uzavřeném ghettu, kde by se s ostatní veřejností moc nestýkali, sice by byli zabezpečeni po té stránce, že by se jim asi nemuselo nic stát, ale je to docela nepředstavitelné,“ vysvětluje Bublan.

Uvažuje se o lepší prevenci

Podle něj další způsob ochrany, která se nabízí, je dostatečná prevence a skrytá ochrana, jako je například monitorování telefonu policií a zachycování vyhrůžek nebo náznaků budoucího napadení.

„Pokud by se to u nás vyskytovalo častěji tak asi budeme muset uvažovat o vyšší prevenci a u těch případů, kde skutečně hrozí nějaká vendeta, tak aby ti lidé byli chránění,“ říká Bublan.

Mluvčí soudu Lucie Böhmová řekla novinářům, že Miroslav Studička měl v současnosti rozpracovaných 14 kauz. Některé se asi budou muset opakovat.

Podle sousedů byl soudce samotář a žil s větším počtem psů. Na ně si lidé z okolí stěžovali. Kolegové v budově soudu uctili památku soudce vyvěšením černých praporů a zapálením svíčky.

autor:
Spustit audio