Brněnská firma pomůže záchranářům komunikovat s pacientem i nemocnicemi. Propojí je novou aplikací

4. prosinec 2020

Lepší fungování záchranné služby – to nabízí systém First RESPonse pro italskou záchrannou službu, jehož spoluautorem je brněnská firma. První verze systému má být spuštěna do konce letošního roku a projekt podpořila grantem i Evropská vesmírná agentura.

Systém se zaměřuje hlavně na koordinaci práce záchranářů v podmínkách pandemie. Složky záchranného systému, nemocnice i samotné volající by měl propojovat prostřednictvím běžné techniky – mobilních telefonů, tabletů a počítačů.

Čtěte také

„Máme vytipovaných pět pilířů, které chceme zlepšit. Jde za prvé o samotný nábor události – uživatel, když volá na 112, může využívat aplikaci, která automaticky sdílí jeho polohu a případně i informace jako je jméno, příjmení a věk. To zrychlí příjem události,“ vysvětluje Boris Procházka z firmy Gina.

„Pak se zabýváme předáním případu výjezdové skupině, aby jednotka mohla na místo zásahu vyrazit dřív, než jsou známy úplně všechny podrobnosti,“ pokračuje.

Digitalizovat, co to jde

Aplikace pro veřejnost počítá i s případy, kdy by na klasické tísňové lince bylo obsazeno. Navíc dá volajícímu zprávu, když sanitka nebo hasiči vyjedou a spočítá také, za jak dlouho přibližně dorazí.

Čtěte také

Posádka záchranného vozu má zase k dispozici navigaci nebo informace o krizových místech. Pro případ, kdy není v sanitce lékař, má záchranář možnost konzultovat s odborníkem prostřednictvím videohovoru.

„Snažíme se digitalizovat místa, která digitalizovat jdou – například načtení občanského průkazu kamerou,“ popisuje Procházka další výhody, které by měl systém záchranářům přinést.

Kam s pacientem?

V neposlední řadě potřebují operátoři záchranné služby informace o tom, ve kterých nemocnicích jsou volná lůžka. Během pandemie potřebují data i o provizorních nemocnicích nebo skladech zdravotnického materiálu.

Čtěte také

Situace se proměňuje v reálném čase a právě díky propojovacímu systému mohou dostat informace nejen dispečeři, ale i řidiči sanitek. Lékaři, ordinace a nemocnice pak potřebují vědět, že se k nim sanitka s pacientem blíží a v jakém stavu je člověk na palubě.

Statistiku zaplnění nemocnic a vývoj pandemické situace budou moci díky aplikaci sledovat také úřady.

Plynulé propojení všech aspektů záchrany lidského života by mohlo zvýšit efektivitu až o 20 procent, domnívá se Procházka.

Která města aplikaci využijí a kdy? Odpoví Martin Srb.

Spustit audio

Související