Británie nepůjde do vojenské akce proti Sýrii, rozhodlo o tom hlasování parlamentu

30. srpen 2013
Zprávy

Británie rozhodla, že se nezúčastní žádného vojenského zásahu v reakci na údajný chemický útok v Sýrii. Rozhodl o tom parlament při symbolickém hlasování.

Dolní sněmovnou parlamentu zaznělo důrazné ne. Výsledek byl ale těsný. O prohře vlády premiéra Davida Camerona, který byl zastáncem vojenské akce, rozhodlo třináct hlasů.

„Jsem přesvědčen, že je nutné důrazně reagovat na užití chemických zbraní v Sýrii. Zároveň ale věřím v rozhodnutí parlamentu. Je evidentní, že nechce vidět britské vojáky při vojenském zásahu a já budu takové rozhodnutí respektovat,“ slíbil premiér.

Ještě před hlasováním zveřejnila vláda vlastní interní analýzu, podle které by byl vojenský úder proti Sýrii oprávněný i v případě, že by jej blokovala Rada bezpečnosti OSN. Právě bezpečnostní rada o Sýrii včera znovu jednala. Schůzka trvala jen 45 minut a nepřinesla žádný pokrok.

Spojené státy dnes uvedly, že budou s Británií svůj přístup vůči Sýrii i nadále konzultovat. Washington označuje Londýn za jednoho z nejbližších spojenců a přátel, avšak podle prohlášení mluvčí Národní bezbečnostní rady Caitlin Haydenové je připravený zasáhnout i bez spojenců.

Čtěte také

Už zítra se očekávají výsledky šetření inspektorů OSN v místech údajných chemických útoků v syrském Damašku. Nepotvrzené informace hovoří o tom, že útoky spáchal mladší bratr prezidenta Asada Máhir na vlastní pěst.

I když představitelé syrského režimu zpochybňují, že by k úderu mohlo dojít, příprava na něj je v plném proudu. Podle svědků dochází v Damašku k evakuaci některých armádních objektů, na které by případný útok spojenců mohl směřovat. Vláda také zásobuje důležitá centra potravinami a pohonnými hmotami.

autoři: ima , mach
Spustit audio