Břetislav Tureček: Neštěstím Blízkého východu jsou zásahy zvenčí

19. prosinec 2018

Proč naděje arabského jara ztroskotaly? A je naděje, že se v dohledné době situace na Blízkém východě stabilizuje?

„Poté, co se Arabové v době arabského jara nadechli ke svobodě, teď vidíme, že se šrouby v regionu zase utahují,“ shrnuje v pořadu Jak to vidí dění na Blízkém východě zahraničněpolitický analytik Břetislav Tureček.

„Arabové měli naději, která je velmi důležitá, uvědomili si možnost ovlivňovat dění, vyjít do ulic a vyzývat své vládce k zodpovědnosti. To je pro vývoj národa nesmírně důležité. Ale teď spíš převažuje skepse ohledně krátkodobých výsledků. Ty dlouhodobé možná časem přijdou.“

Sýrie (ilustrační foto).

Mnoho hráčů na hřišti

Podle blízkovýchodního analytika arabské jaro neuspělo hlavně proto, že nešlo o jednoznačný střet sil dobra a zla, svobody a totality.

„Vidíme to na příkladu Sýrie, kde se dobře míněná snaha odstranit režim Bašára Asada a zavést lidem více svobod najednou vymkla z rukou původním strůjcům lidové revolty, ale i Západu,“ přibližuje Břetislav Tureček s tím, že v regionu je ve hře příliš mnoho různých politických sil a vlivů, než aby měl konflikt jednoznačně dobrý konec.

Oni si kupují nás a my si kupujeme je

„Neštěstím Blízkého východu jsou zásahy zvenčí,“ myslí si Břetislav Tureček. „Vnější hráči, kteří zůstávají v bezpečí svých zemí, si udělali z Blízkého východu jakési hřiště a surovinovou základnu.“ Tamní vládci by podle názoru bývalého zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu neměli mít pocit, že dostávají od Západu bianco šek k vládnutí.

Další témata rozhovoru: Jak se chová česká diplomacie ve vztahu k Blízkému východu? Nestýská se Břetislavu Turečkovi po práci zahraničního zpravodaje? Dá se odhadnout, co se bude na Blízkém východě dít v nadcházejícím roce?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.