Brela není spokojena s průběhem sezony

4. září 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Sezona v Brele se nevydařila. V Chorvatsku začíná nový školní rok. Letiště v Záhřebu odbavilo více cestujících. Chorvatský fotbal slavil úspěch. V pondělí u moře počítejte s proměnlivou oblačností, v Dalmácii s přeháňkami a bouřkami. Odpolední teploty do 28 stupňů.

Letovisko Brela na Makarské riviéře letos nenavštívilo tolik hostů, kolik se původně předpokládalo. Brela je oproti loňsku v minusu téměř čtyři a půl milionu kun. Tamní podnikatelé zatím utržili zhruba o 37 procent méně než v loni.

V pondělí začíná v Chorvatsku nový školní rok. Do základních a středních škol po prázdninách opět nastoupí téměř šest set tisíc školáků, z nich čtyřicet tisíc dětí do prvních tříd. Další prázdniny budou mít chorvatští školáci o Vánočních svátcích. Doma zůstanou deset dní.

Záhřebským letištěm prošlo letos víc než milion cestujících. Do konce roku by se tento počet měl zvýšit na milion a půl. To je zhruba o devět procent víc než v loni. Nejvíce turistů využívá spojení, které nabízejí místní Chorvatské aerolinky.

Chorvaté v soboru sehráli zápas s Islandem o postup na mistrovství světa v Německu. Šampionát se hraje příští rok. Ze zápasu vyšli Chorvaté vítězně. Mužstvo Islandu porazili 3 : 1 a nyní tak vedou skupinu. Další utkání je čeká tuto středu, kdy nastoupí proti Maltě.

Kurzy a ceny:
Sto českých korun směníte na 25 kun a 20 lip. Za jedno euro dostanete 7 kun a 41 lip. Jde ovšem o kurz deviza střed, ve směnárnách tak zaplatíte o něco víc.

Jeden litr nafty koupíte za 7,30 kuna a za litr benzínu Euro95 dáte téměř 8 kuna.

Počasí v Dalmácii:
U moře v pondělí 5. září počítejte s proměnlivou oblačností, v Dalmácii s přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 18 až 23, odpolední 25 až 28 stupňů. Povane proměnlivý vítr, na středním Jadranu bura.

Jachtaře čeká severozápadní až západní vítr 6 až 17 uzlů, na středním Jadranu jihovýchodní až východní vítr do 17 uzlů. Viditelnost do 20 kilometrů, moře mezi dvojkou a trojkou. V Dalmácii časté přeháňky a bouřky.

autoři: duv , vav
Spustit audio

Více z pořadu