Boj proti covidu se soustředí hlavně na očkování. Rizikovým skupinám ale prospějí i léky

Léky proti covidu jsou nejúčinnější, když se podají v začátku nemoci. Mohou tak uhasit začínající požár. Ale kdyby se už rozhořel, spáleniště obnovit nezvládnou. Ukazují to nové výzkumy, o kterých mluvíme v koronafokusu s redaktorem Martinem Srbem.

Existují dva základní druhy léků proti covidu. Jednak monoklonální protilátky, které působí na povrchu viru a brání mu ve vstupu do lidských buněk. Podobně jako protilátky našeho imunitního systému.

Čtěte také

Druhá skupina jsou virostatika, která působí naopak uvnitř – brání tomu, aby se virus v živých buňkách množil. Obě skupiny ale mají společné to, že jsou nejúčinnější na začátku nemoci a brání tomu, aby se covid rozvinul do těžkého onemocnění.

„Když se rozběhne těžká zánětlivá reakce především cévní výstelky a v plicích, tak virostatikum už zde nemá šanci, protože vir se dostal tam, kam omezení replikace nemůže nic přinést,“ vysvětlil na konferenci Univerzity Karlovy infektolog Ladislav Machala.

Očkování není stoprocentní

Léky by měly prospět nejvíce těm, kdo patří do nějaké rizikové skupiny. České ministerstvo zdravotnictví například dočasně povoluje podávat určité kombinace monoklonálních protilátek lidem s covidem, kteří buď jsou staršího věku, nebo mají nějaké dlouhodobé onemocnění, nebo jsou obézní.

Podle vědců jsou léky proti covidu také důležité, protože očkování není stoprocentní. Určitá část lidí ze zdravotních důvodů nemůže vakcínu dostat. Potom jsou lidé, kterým očkování takzvaně nezabere.

autoři: Martin Srb , prh
Spustit audio

Související