Bohumil Pečinka: V Evropě posilují extrémy. Lidé slyší na radikální oslovení

30. květen 2019

Volby do Evropského parlamentu ukončily letitou koalici lidovců a socialistů. Posílili národovci i stoupenci další integrace. Jak se přepisuje politická mapa Evropské unie?

Společným jmenovatelem eurovoleb ve všech 28 zemích EU je  vzestup vyhraněných formací, které reprezentjí radikální postoje jak nalevo, tak napravo. ČŘíká v pořadu Jak to vidí... zástupce šéfredaktora časopisu Reflex Bohumila Pečinka.

Volby vyhrály strašáci

Uprchlická rodina překračuje maďarsko-rakouskou hranici

Umírněné strany, které západní Evropu držely od konce druhé světové války, se dramaticky propadají. Lidé ve všech zemích evidentně slyší na radikální oslovení,“ shrnuje. A děje se to podle něj jak v západních, tak v bývalých postkomunistických státech.

Jedna podoba tohoto oslovení je pravicově populistická, kde hlavním strašákem a mobilizujícím heslem je migrace. A radikálně levicové oslovení představují strany zelených nebo jinak přebarvené levicové strany, které staví na strašáku klimatických změn a atmosféře posledního soudu.“

Evropa nechce opustit roli premianta

Patnáctiletá Švédka Greta Thunbergová protestuje před švédským parlamentem proti změně klimatu.

Na vině je podle Pečinky jednak otřes, kterým prošel především západní svět po ekonomické krizi v roce 2008. Ale třeba i vzestup Číny a dalších států, které sebraly Evropě pozici jednoho ze světových lídrů a vedou k historickému pesimismu Evropanů.

Ztrácí se historický optimismus, který tady byl posledních 200 let, kdy v Evropě vznikala inovativní řešení a vynálezy a kdy Evropa spolu s Amerikou svět táhla. Teď si tedy někteří našli zástupný program v tom, že jako první odbouráme celou tzv. uhlíkovou ekonomiku a zrušíme spalovací motory bez ohledu na to, jaké to bude mít následky.“

Další témata rozhovoru: Kdo by měl stanout ve vedoucích pozicích Evropské unie? Jaké osobnosti teď Evropa potřebuje? A jakou zprávu vyslaly eurovolby české politické scéně? Odcházení sportovních legend: Petr Čech a Niki Lauda.

autoři: Zita Senková , Bohumil Pečinka , and
Spustit audio

Související