Bob Dylan (2)

14. duben 2007
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Jak jsme si už řekli, Dylanovo album Slow Train Coming se nedalo interpretovat jinak než křesťansky. Někteří se v něm sice snažili vidět důsledek Dylanovy dlouhodobější obliby biblických témat a potřebu znovuzrození si vykládali pouze v obecném smyslu. Ale další album Saved (1980) je vyvedlo z omylu.

Saved neboli Spasen znělo naléhavě, jako kdyby Dylan chtěl vyjádřit potřebu činit pokání a být spasen. To vše řečí, které nešlo neporozumět, protože návrat Ježíše Krista je již blízko. Kritikové v něm však opět viděli jen křesťanská klišé. Také je dráždila skutečnost, že Dylan poprvé říkal, že by soud mohl přijít i na ně, pokud neučiní pokání. Do té doby vždy ukazoval prstem na někoho jiného a oni mohli v klidu sedět a spokojeně přikyvovat. Dylan najednou hovořil i o osudu těch, kteří Ježíše Krista odmítají nebo ignorují.

Po albu Saved následují ještě třetí Dylanovo náboženské album: Shot of Love (1981). Tam už se Dylan dokázal vyvarovat mnoha slabých stránek předchozích dvou alb. Stále se držel evangelia, ale díval se skrze něj na svět. Přemýšlel o vlastní hříšnosti, aniž by poukazoval na nedostatky jiných. Časem se distancoval i od svých gospelových proslovů, kdy varoval před blížícím se koncem světa. Dokonce se začal v rozhovorech vyhýbat i označení znovuzrozený člověk.

Bob Dylan: Shot of Love

"Kdykoliv Vám dají nějakou nálepku, je to proto, aby omezili Váš přístup k lidem," , ekl časopisu USA Today v roce 1989. Ve stejném rozhovoru popřel, že by jeho trilogie byla náboženská. "Ty písně vycházely z mé každodenní zkušenosti." Zdá se, že tím Dylan chtěl sdělit naprosto zásadní skutečnost: že Ježíš nepřišel založit náboženství, ale dát lidem možnost poznat Boha a oslavovat Ho každodenním životem. "Udělejte z něčeho náboženskou záležitost a lidé se tím nebudou zabývat, řeknou, že to pro ně není důležité."

A tak zůstávají tři alba, která jsou považována za Dylanovu trilogii znovuzrození. A vzbuzují otázku, zda si Dylan svou víru udržel i po nich. Dylan na tuto otázku nikdy přímo neodpověděl, ale písně jako Gotta Serve Somebody, I believe In You a In The Garden jsou stále významnou součástí jeho koncertů.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.