Blíží se advent a lidé míří do květinářství. „Kupují hlavně materiál, vánoční dekorace si dnes raději vyrábí sami,“ říká květinářka

24. listopad 2016

Květinářství a zahradnictví mají v těchto dnech velké tržby. Blíží se advent a lidé řeší výzdobu domácností. Letos prý podle prodejců víc lidí nakupuje jenom materiál a dekorace si tvoří sami.

Adventní věnce, nazdobené svícny, dekorace na stůl nebo vánoční hvězdy. O toto zboží je nyní velký zájem. „Začínají se prodávat ozdoby na adventní věnce, adventní svíčky,“ potvrzuje majitelka květinářství ve Vrchlabí Květa Bímová.

Zatímco dříve lidé kupovali vánoční dekorace už vyrobené, nyní hodně zákazníků přichází pouze pro materiál a vánoční dekorace si tvoří sami. „Mají z toho radost, u nás kupují spoustu ozdob a svíček. Vybírají si i barvy,“ dodává květinářka.

Poprvé se do tvoření adventního věnce hodlá pustit i Petra Tauchmanová, která právě v květinářství vybírá suroviny, ze kterých bude tvořit. „Hvězdičky, svíčky, nějaké kouličky... To je takové kouzlo Vánoc, že si to člověk udělá sám,“ připomíná.

Pokoj může zkrášlit například hvězda

Při výrobě vánoční dekorace, hlavně svícnů a věnců, by lidé neměli zapomínat na bezpečnost. „Jsou důležité ty podložky pod ty svíčky, kdyby nám to dohořelo, tak aby nechytlo chvojí,“ radí floristka Veronika Bímová a dodává, že není ani vhodné jako ozdoby používat papírové věci.

Spustit audio