Biometrie, budoucnost identifikace

11. únor 2005
Vaše téma

Potvrzení totožnosti pomocí fyziologických znaků, chování či genetickou zkouškou, jedním slovem biometrie a budoucnost naší identifikace. To je dnešní Vaše téma. Biometrie obsahuje všechno - od tvaru ucha, přes hlas až po krevní řečiště ruky. V následujícím vstupu vám prozradíme, kde už se biometrie používá v praxi.

Ověření potvrzeno, i tak by se dala přeložit tato věta z jednoho vědeckofantastického filmu. Ovšem něco podobného už není jen pouhou fantazií. Ověřování totožnosti za pomoci nějaké typické lidské vlastnosti už leckde funguje, nemluvě o tolik diskutovaných kontrolách na amerických letištích, kde zavedli program, který nese název US-VISIT. Systém využívá digitální fotoaparáty a scannery k odebírání otisků reprodukovaných bezbarvým inkoustem. Operace trvá asi kolem 15 vteřin. Fotografie cestujících jsou použity k vytvoření databáze pro americké bezpečnostní orgány.

Matas: Velkou část mají geometrie ruky, používala se to dlouho v anglických věznicích, dnes je taková instalace na letišti v Izraeli. Pokud jste občan Izraele a chcete rychle projít bez fronty, můžete se nechat zapsat do systému, kde ukazujete ruku a jdete mimo pořadí. Také se používá zpracování obrazu obličeje, funguje i na dálku. Chcete-li třeba vědět, zda někdo přes nějaké místo prošel či chcete kontrolovat chodbu, můžete tento systém zavést a vlastně na dálku se vše dovíte.

Říká vědecký pracovník katedry kybernetiky ČVUT Jiří Matas. Čím dál tím větší podíl na trhu má také analýza duhovky. Ta se používá tam, kde je potřeba zajistit vysokou bezpečnost.

Matas: V Anglii některé spořitelny u bankomatů experimentálně zapojili analýzu duhovky místo PINu nebo vedle něho, aby zvýšili bezpečnost.

Analýza duhovky se používá třeba i na letišti Heatrow v Londýně. Jaký systém je tedy nejlepší? Na to není jednoduchá odpověď. Existuje mnoho aspektů, které rozhodují o tom, který systém zavést.

Matas: Jeden z nich je cena. Například systém založený na otisku prstu je dost levný, druhou věcí je míra spolupráce, která je potřeba od člověka, jehož identita se zjišťuje. Tam má výhodu tvář, kde není spolupráce téměř žádná. Dalším měřítkem je bezpečnost systému, tam je ve výhodě duhovka.

Nejspíš to asi dopadne tak, že na některých místech se bude používat třeba analýza duhovky a jinde zase něco jako plivátko, protože slina může také potvrdit vaší totožnost.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu