Bezpečnostní složky trpí nedostatkem lidí, plánované navýšení platů nestačí, zlobí se odbory

25. říjen 2024

Nejhorší stav české policie za dvacet let – tak popisuje současnou situaci část odborářů bezpečnostních sborů. Tvrdí, že policie trpí nedostatkem lidí i nízkými platy. Ty by se měly zvednout o pět procent. „Je to málo. Požadovali bychom minimálně 6,9 procent do objemu. Dělalo by to 2200 i 2500 na každého příslušníka. Je to minimální výsledek, který by měl být, aby stav, který je, byl udržitelný,“ zdůrazňuje Tomáš Machovič, předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR.

„Dělali jsme si průzkum. Ročník devadesát – lidé mi odpovídají, že chtějí zabezpečit rodinu. Platy skutečně nejsou vysoké. Nástupní plat je 30.070. Pokud by se povedly ty dva tisíce, dostaneme se třeba na 32.100 korun hrubého. A to vůbec není dobrý výsledek.

Mladší generace naopak hledá benefity a podmínky pro práci. Kvalitního vedoucího, kvalitní okolí, ve které pracujete, kvalitní benefity – stravování, doprava apod. Bohužel, byť policie benefity poskytuje, jsou malinké oproti jiným subjektům. Není to jen o platech, ale najít finanční prostředky na chod bezpečnostních sborů,“ vysvětluje Tomáš Machovič z Nezávislého odborového svazu Policie ČR

Na první listopadový týden chystá část policistů netradiční protest. Nebudou lidem dávat pokuty, ale přestupky budou řešit jen domluvou. Podle zákona totiž policisté stávkovat nemůžou. Poslechněte si rozhovor!

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.