Bezpečnostní rizika by měli zhodnotit i telekomunikační operátoři, zdůrazňuje Ondřej Malý

Chceme, aby sítě v Česku a potažmo EU běžely na hardware, jehož vývoj by probíhal v Číně, která není naší spojeneckou mocností? To je otázka, kterou by si měli především klást politici. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to naznačuje bývalý člen rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřej Malý. A právě telekomunikační operátoři podle něho hrají důležitou roli.

Bylo by riskantní pustit firmu Huawei do budování sítě 5G v České republice? Na to by podle něho měli odpovědět její největší zákazníci, tedy telekomunikační operátoři. „To jsou ty správné společnosti, kterých bychom se měli ptát, zda jde o nějaké riziko,“ nastiňuje.

Vojtěch Filip o Huawei: Čeští úředníci se v konkurenčním boji přiklonili na jednu stranu

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Nesmysl, který vypustili naši úředníci. Tak reaguje předseda KSČM Vojtěch Filip na tvrzení Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, že technologie dodávaná čínskou firmou Huawei představuje bezpečnostní hrozbu.

Větší problém, než jsou takzvaná zadní vrátka, spatřuje například v tom, že ohledně vývoje technologií jsou čínské společnosti před těmi západními.

„Je otázka, zda západní vlády chtějí svěřit své sítě výrobcům technologií, kteří vyvíjejí věci, jako je umělá inteligence a podobně, v Číně,“ nastiňuje.

Klíčové také je, zda mobilní operátor má, nebo nemá nějaký bezpečnostní problém ve své síti, který by ohrozil jeho zákazníky. V případě bezpečnostního rizika pak může třeba nějaké vybavení ze své sítě vyřadit, nebo jednoduše doplnit o vybavení jiné společnosti.

„Zkontroluje, jestli třeba vybavení od Huawei v uvozovkách něco neposílá do Číny… A to jsou ty správné kroky, které by se měly stát,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh

Související