Někteří politici se vůči Číně chovají velmi servilně, říká sinoložka Olga Lomová

Ministr zahraničí Tomáš Petříček se sešel s čínským velvyslancem. Vyčetl mu, že na sociálních sítích komentoval předvánoční setkání s Andrejem Babišem. Podle premiéra totiž velvyslanec lhal. Jaké zásady Číňané v diplomacii respektují? Nejenom o tom mluvila česká sinoložka a profesorka Olga Lomová.

„V diplomatických jednáních jsou čínští partneři velmi asertivní a výsledky jednání přizpůsobují tomu, jak chtějí, aby to jednání dopadlo,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

V poslední době – a nejde o záležitost jednotlivců, ale o trend – se podle ní čínští představitelé v zahraničí chovají velmi asertivně, prosazují svoje zájmy, jde při tom o směs hrdosti na ekonomické úspěchy, reflexe toho, že Čína je pro celou řadu partnerů atraktivní.

Čtěte takéPetříček doporučil čínskému velvyslanci, aby z facebooku smazal příspěvek o schůzce s Babišem

„Je to také reakce na to, že někteří politici – u nás jsme toho byli svědky ve velmi výrazné podobě, ale tu a tam se to děje i někde ve světě – se chovají velmi servilně, až příliš vstřícně, jsou příliš ochotni přikývnout tomu, co si čínská strana přeje,“ vysvětluje.

Česko jako součást Evropské unie je pro Čínu velkým partnerem, v okamžiku vlastní politiky a strategického partnerství je ale náhle v pozici, která je nevýhodná. „A možná i to je příčinou, proč velvyslanec učinil prohlášení před Vánoci, které učinil a které pan premiér označil za nepravdivé,“ upozorňuje.

Olga Lomová se rovněž domnívá, že formulace ze strany Andreje Babiše byla trochu nediplomatická, zároveň ji nepřekvapilo, že čínský velvyslanec podle premiéra desinterpretoval obsah schůzky.

autoři: Marie Bastlová , prh