Beru lidi do kuchyně, je to nádherné prostředí. Restaurace je zábavní podnik, rozplývá se šéfkuchař

29. červenec 2019

Martin Svatek je šéfkuchař a hostinský v táborském hotelu Nautilus. Když mluví o kuchyni, celý září. Co ho na jeho práci nejvíc baví? Proč má rád českou kuchyni a v čem je specifická? A kdy se rozhodl, že se stane kuchařem? Ptala se Lucie Výborná.

Do kuchyně ho ještě jako kluka nalákal televizní pořad Rozpaky kuchaře Svatopluka a film Grand restaurant pana Septima. „Ta atmosféra v kuchyni byla perfektní. Rozhodl jsem se, že se chci stát kuchařem,“ vzpomíná. Dalším mezním zážitkem byl jeho první biftek, když mu bylo třináct let.

„Pravá česká kuchyně úplně zmizela,“ říká šéfkuchař Marek Raditsch

Marek Raditsch

Kdyby všichni uměli vařit, tak by tu pro nás nebylo místo, říká šéfkuchař Marek Raditsch. Je podruhé porotcem v kulinářské soutěži MasterChef. Za svoji kuchařskou kariéru vděčí náhodnému setkání.

Dodnes má rád dynamiku kuchyňského prostředí: „Snídáme s kuchaři tureckou kávu a atmosféra se stupňuje. Gró restaurace jsou večeře, to už je tempo, voláme na sebe dělej,“ směje se.  „Lidé jdou do restaurace svobodně ve svém volném čase. Chtějí zážitek a my jim chceme udělat parádu.“

Kuchyně je pro něj nádherné prostředí, kde vzniká příběh restaurace. Rád bere hosty do kuchyně: „Mě osobně zajímá podívat se do dílny, do podpalubí, tak tam beru i jiné lidi. Uděláme si exkurzi, poslouchám zpětnou vazbu… restaurace je zábavný komunikační podnik,“ myslí si.

Hospoda za odměnu

Martin Svatek vyrostl na české kuchyni – a také se jí věnuje. „Chci, aby si hosté, kteří přijedou do středoevropského regionu, užili místní kuchyni.“ Jídelníček obměňuje podle sezóny, nejraději má jaro a léto, kdy jsou suroviny čerstvé. „Máme tam i stálice. Kachnu, liškovou, vývar, biftek… Do hospody se chodí za odměnu, tak ať u nás lidé najdou to, co mají rádi.“

Evropská kuchyně je společná, máme podobné klima jako Německo, Rakousko nebo Francie. Podobně jako francouzská je náročná na přípravu. A co považuje za synonymum léta? „Pro mě osobně je to lečo, mám ho fakt rád. Je to taková verze ratatouille, ale dali jsme do něj klobásu,“ směje se.

 

autoři: Lucie Výborná ,

Související