Benzin je v Chorvatsku dražší

2. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku zdražil benzín, zlevnila nafta. 33 milionů kun za mýtné zaplatili řidiči o víkendu na chorvatských dálnicích. V pátek se v Chorvatsku chystají velké oslavy znovudobytí města Knin.

Benzín u chorvatských čerpacích stanic je ode dneška dražší. Za litr Euro superu 95 zaplatíte 7 kun a 85 lipa, což je o 1,3 procenta více než včera. O zhruba stejné procento podražil také 98 oktanový benzín, za který teď dáte 7 kun a 98 lipa. Naopak cena nafty dnes klesla o dvě procenta a dostala se těsně pod 7 kun za litr. Nové ceny platí příštích 14 dnů, tedy ode dneška do 16. srpna.

Maďaři prý často obcházejí chorvatské zákony. Staví tu bez potřebných povolení, která získávají až po té, co budovy stojí. Povolení si prý Maďaři kupují zpětně za pomoci zdejších právníků. Nejoblíbenější místo, kde si staví letní domy, je prý ostrov Vir. Tam je v současnosti přihlášeno asi 500 maďarských rodin, z nichž většina své domy pronajímá. Někteří ale nemovitosti staví, aby je pak prodali. Za apartmán mezi 40 až 80 metry čtverečními mohou prý dostat až 150 tisíc eur.

Na chorvatských dálnicích se uplynulý víkend vybrala rekordní suma mýtného. Řidiči zaplatili skoro 33 miliónů kun, což bylo o 7 miliónů více než předchozí týden. Nejvíce peněz se přitom vybralo na dálnici Záhřeb - Split. Tudy o víkendu projelo přes 180 tisíc vozidel.

Chorvatší penzisté dostanou vyplacené dlužné důchody. Jejich vyplácenív plné výši stát přerušil v letech 1993 až 1998. Zákon o důchodovém fondu, ze kterého by byli aspoň částečně důchodci odškodněni, vešel v platnost koncem července. Do konce týdne by pak měl být ustaven samotný fond. Do tří měsíců by pak důchodci, kterým stát dluží, měli dostat oznámení o částce, na kterou mají nárok.

V Chorvatsku se chystá také ke zdražování elektřiny - o kolik, o tom se ještě bude jednat. Chorvatská elektrárenská společnost navrhuje, aby se ceny za elektrickou energii zvýšily o 12 procent. Vláda je ale proti a chce eletřinu zdražit jen o 9 a půl procenta pro malé a střední odběratele a o 6 procent pro velké. Měsíční splátka průměrné chorvatské domácnosti by se tak zvýšila o zhruba 17 kun. Naposled se eletrická energie v Chrovatsku zdražovala v roce 2002.

Celé Chorvatsko se chystá v pátek oslavit Den díkůvzdání vlasti. Svátek připomíná znovudobytí Kninu, od kterého letos uplyne rovných 10 let. V Kninu se v pátek uskuteční oslavy za přítomnosti prezidenta Mesice a premiéra Sanadera. Výročí si ale lidé připomenou v celé zemi. Na domech budou viset národní vlajky a v poledne se rozezní zvony zdejších kostelů. Na silnicích pak počítejte s možnými omezeními, podle doporučení organizátorů oslav by totiž chorvatští řidiči měli v pátek v poledne na okamžik zastavit a spustit klakson.

Počasí

Zítra se začne počasí kazit, oblačnost se postupně rozšíří na celé území Chorvatska. Počítejte také s přeháňkami. Teploty u Jadranu mají vystoupit na 26 až 31 stupňů.

Platí upozornění pro jachtaře na neveriny - především na severním Jadranu a otevřeném moři.

Vítr bude zítra vát západní a severozápadní rychlostí 12-24 uzlů. Moře má být na stupni 2-3. Někdy i mezi 3 a 4. Viditelnost máme hlášenou 10-20 kilometrů.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu