Benjamin Kuras

24. duben 2008

Ve čtvrtek byl hostem Dopoledního Radiožurnálu spisovatel a publicista Benjamin Kuras. Lucie Výborná se ho ptala na život v Anglii, kam po roce 1968 emigroval a pracoval v BBC. Kuras přiblížil, proč mu v Česku chybí britský humor a sarkastický nadhled. Řeč přišla i na spisovatelskou činnost - psaní o historických postavách, neomarxistech či o vztahu politiky a gastronomie. V pátek 25. dubna bude hostem Marie Svatošová - zakladatelka hospiců v České republice.

Spisovatel Benjamin Kuras je obdařen smyslem pro humor a elegantním nadhledem. Drží se citátu spisovatele Amise: "Kdo nedovede svým psaním nikoho naštvat, ten by neměl psát". Kolik lidí už Benjamin Kuras za svoji kariéru opravdu naštval? "To by se nadalo spočítat ani na stovce rukou. Ale v poslední době je to čím dál míň, protože mě lidi začínají brát tak trochu jako neškodného humoristu. Největší radost ale mám, když mi někdo řekne, že nepozná, kde si dělám srandu a kde to myslím vážně. Já to už někdy taky nevím, ale někdy to ani nestojí za to vědět. Je skoro lepší všechno brát tak trochu s tím nadhledem a humorem," řekl v Radiožurnálu Benjamin Kuras.

Benjamin Kuras emigroval po roce 1968 do Anglie. "Bylo to jako nacházení nového domova ve chvíli, kdy starý přestal fungovat. Bylo to takové dobrodružné dobývání," zavzpomínal Kuras, který v Anglii pracoval v české redakci BBC. "Dneska už to s BBC není tak krásné, jak to bývalo. Je nařčena, že straní levicovým kauzám. Ale v době, kdy jsem tam já pracoval, fungovala určitá férovost - informace musela být podána z obou stran," řekl Kuras, který v současnosti žije podle svých slov napůl v Anglii a napůl Česku. "V Česku mi chybí smysl pro ironický, sarkastický nadhled nad situací, ve které se člověk ocitne. Tady se lidi na sebe rozčílí, zatímco Britové si řeknou něco sarkastického, sorry a odejdou," srovnal Kuras přístup ke konfliktům v obou zemích.

Dnešní host píše o politice, jídle, sexu i o náboženství. Zajímavým skloubením politiky a jídla je jeho kniha PPP - Politika prochází pupkem. Jde o politicky-gastronomickou teorii, podle níž politické myšlení člověka ovlivňuje jídlo. Jaká jsou levicová jídla? "Mezi levicová jídla zařazuji závodní či družinové stravování a také rychlé stravování. Všechno co je děláno bez velké vynalézavosti, bez fantazie a s trochou intelektuální leností," uvedl Kuras. "Kdybychom zašli na český pravicový oběd, tak já bych si dal dobře udělaný smažený květák, fazolky na smetaně či dobře udělaná - odtučněná - kachnička," přiblížil spisovatel. Dodal také, že v cizině od českého jídla rychle odvykl a nechybělo mu.

Záznam celého rozhovoru s Benjaminem Kurasem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio