Beata Rajská

15. červen 2010

Hostem úterního dopoledního vysílání Radiožurnálu byla žena, která si ráda užívá svého já. Módní návrhářka Beata Rajská považuje za největší módní problém „stádovitost“ a komerci. Podle ní se bojíme vybočit z řady a zároveň příliš podléháme reklamě i často nesmyslným trendům. Hanka Shánělová se Beaty Rajské ptala na proces navrhování šatů. Rozhovor se stočil i k sebevědomí žen.Ve středu 16. června bude hostem stomatochirurg Jiří Ramba.

Často se Beatě Rajské stane, že po pochvale ženě obdrží místo odpovědi pouhé mávnutí rukou. „Pánbůh rozděluje fyzické přednosti spravedlivě. Obvykle jde o ty, které se s věkem nemění, například velké oči nebo pěkné nohy,“ myslí si a nezapomene zdůraznit, že pochvaly je třeba si užít. Jen málo žen však umí své klady zdůraznit a užít si je. „Možná jde o pozůstatek naší minulosti, kdy byla krása považovaná za něco nepatřičného, za buržoazní přežitek,“ přemýšlí s tím, že dnes je krása a móda výbuchem ega. Najít se v těchto extrémech je sice těžké, ale podle Beaty Rajské se situace stále zlepšuje.

O Češích se říká, že k módě přistupují příliš usedle. Beata Rajská žije v Praze, ale často pobývá i v menším městě na Vysočině, a tak ve vysílání posluchačům nastínila rozdíl v oblékání. „Neposuzuji sice lidi podle oblečení, ale stále je vidět rozdíl mezi městem a venkovem,“ popisuje. Přiznává navíc, že muži mají situaci mnohem jednodušší než ženy, protože si na kulturní nebo společenské akci vystačí s dobře ušitým oblekem a košilí.

Beata Rajská a Hanka Shánělová

Svému oblečení se známá návrhářka věnuje podle situace. „Image má být trošku hrou,“ vysvětluje s tím, že se jinak obléká do televize a jiný styl zvolí pro běžné dny nebo pro schůzky s klienty. „Podřizuji se náladě a když mám depresi, stojím před zrcadlem nejdéle, abych se pak cítila dobře,“ nastiňuje svůj módní život Beata Rajská.

Ve svém ateliéru bere klientkám a klientům nejen míry, ale často se jich ptá i na poměrně soukromé otázky. „Když berete míry a zkoušíte oblečení, dostanete se k člověku bez obalu,“ vysvětluje. Oblečení považuje Beata Rajská za ochranu před okolím, jakési mimikry. V rozhovoru proto zmínila i vztah k některým klientům, ale i nákupy oblečení pro svou rodiny nebo běžné módní nešvary.

Módní návrhářka Beata Rajská

Záznam celého rozhovoru s Beatou Rajskou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio