Bankovní tajemství vs. 7. kavalerie

Švýcarské spříseženectví versus Peer Steinbrück. Alpský stát a německý ministr financí jsou aktéry zajímavého a netradičního sporu, ve kterém vzduchem létají ostrá slova a příměry z časů Divokého západu. Jde přitom, jak už to v časech hospodářské krize bývá, zase o peníze...

Zcela bez přehánění se dá říct, že Peer Steinbrück je teď ve Švýcarsku veřejným nepřítelem číslo 1. Tenhle sociálně-demokratický politik, o kterém by se dalo říct, že je stejně kompetentní jako arogantní, už před řadou měsíců vytáhl do boje proti daňovým rájům.

První bitvu, ve které taky padaly nepříliš korektní výroky, svedl s lichtenštejnským knížectvím. Teď prudce ochladly vztahy mezi Berlínem a švýcarskou metropolí, a to do té míry, že německý velvyslanec v Bernu musel už dvakrát "na kobereček" na tamní ministerstvo zahraničí.

Co se vlastně tak hrozného stalo? Po setkání ministrů financí skupiny G20 německý politik pohrozil vypracováním černé listiny daňových hříšníků OECD. Celé poselství ale doprovodil svérázným a zároveň vysoce citlivým přirovnáním.

Seznam je podle Steinbrücka jen takovou "7. kavalerií, která z pevnosti Fort Yuma může, ale taky nemusí vyjet. Indiáni hlavně musejí vědět, že ta kavalerie existuje," dodal ministr. Ovšem ouha. Vzhledem k tomu, že se Peer Steinbrück dlouhodobě netajil tím, že švýcarská spolupráce s daňovými kontrolory není ideální, vzali to jeho obyvatelé osobně...

Zatímco v Česku je 7. kavalerie spojená hlavně se zdrcující porážkou pod generálem Custerem u Little Big Hornu, Švýcaři si vzpomněli hlavně na masakr Siouxů u Wounded Knee. Toho se totiž dopustili taky vojáci této proslulé americké jednotky.

Švýcaři, včetně vlády v Bernu, si to přebrali tak, že z nich Steinbrück dělá Indiány, a vzali to od německého ministra coby výhrůžku a urážku zároveň.

Švýcarský bulvár Blick nazval Steinbrücka na oplátku "ohavným Němcem" a spolkové ministerstvo financí přiznalo, že jeho šéfovi přicházejí ze země helvétského kříže výhrůžné dopisy. V nich je Steinbrück titulován "nacistickým pochopem" a podobnými roztomilostmi.

Je třeba dodat, že jindy precizní Steinbrück se ve svém historickém výletu do časů Divokého západu dopustil jedné nepřesnosti. Sedmá kavalerie totiž z Fort Yumy v Arizoně nikdy neoperovala. Hrdé Švýcary to ale evidentně nezajímá.

Týdeník Stern navrhuje po vzoru Divokého západu vyřešit spor soubojem na pistole. A pak že jsou jednání o boji proti daňovým únikům nudnou záležitostí...

Z Berlína Jiří Hošek, Český rozhlas

autor: Jiří Hošek
Spustit audio