Babiš ví, jaký chce být kandidát. Skáče mu do toho ale jeho osobnost

25. listopad 2022

„Pro voliče nemusí být počet prezidentských kandidátů bez významu,“ uvažuje v podcastu Čekání na prezidenta ústavní právník Jan Kysela. „Čím víc lidí kandiduje, tím míň je pravděpodobné, že se dokáží odlišovat – ne jako osobnosti, ale jako lidé, kteří kandidují na úřad prezidenta, a v tom, proč to dělají.“

Čekání na prezidenta
s ústavním právníkem Janem Kyselou
s filozofkou Terezou Matějčkovou
s komentátorem Českého rozhlasu Petrem Nováčkem 
a s moderátorem Janem Pokorným

A právník Kysela pokračuje:

„Z části to může voliče rozptylovat, z části mást a pak ale vůbec nezáleží, jaký programový profil má, ale hledáte identitární rysy, se kterými se můžete/nemusíte ztotožnit. Co to ale bude znamenat pro konkrétního voliče, to opravdu nevím“.

Zjevně je tady velká nervozita z možného tříštění hlasů.
Tereza Matějčková

Filozofka Tereza Matějčková souhlasí. „Navíc se už teď začalo hovořit o možném odstupování kandidátů. Zjevně je tady velká nervozita z možného tříštění hlasů,“ říká s tím, že to také může souviset s rýsující se „první trojicí čtveřicí kandidátů, co se ,zdá být jasná‘ – byť se dějí a dít budou věci neočekávané“. 

„A teď nám do toho vstupují Vánoce, což je nejméně vhodná doba pro předvolební kampaně. Z toho mi vychází, že to všichni ,zmáčknou‘ okamžitě po Novém roce,“ odhaduje komentátor Petr Nováček. 

Debaty a Babiš?

Voličům budou možná v rozhodování pomáhat i velké předvolební televizní a rozhlasové debaty, do kterých se zatím jeden z horkých kandidátů dvakrát nehrne. 

Vánoce nejsou vhodná doba pro předvolební kampaně.
Petr Nováček

„Pokud jde o Andreje Babiše, tak jsem zaznamenal, že v kampani chce být takzvaně hodný. Třeba právě ze sněmovny ale víme, že je vznětlivý, takže ze dne na den svůj temperament nezmění. Myslím, že když tam nebude muset chodit, dělat to nebude,“ uvažuje komentátor s tím, že úplně jinou kapitolou by bylo případné druhé kolo voleb. 

Čtěte také

„Babiš má asi silný záměr, jaký chce být, ale do toho mu neustále skáče jeho osobnost, což někdy působí až roztomile,“ uvažuje filozofka Matějčková. 

„Rozumím tomu, že když člověku ve velké debatě ,bouchnou saze‘, tak to nemusí působit dobře, protože potřebuje širokou podporu. Na druhou stranu – je to problém, když se možný budoucí prezident bojí jít do debat, protože se sám nemá pod kontrolou,“ uzavírá.

Víc si poslechněte v podcastu Čekání na prezidenta. Dozvíte se, jak velký význam mají pro voliče týmy a podporovatelé jednotlivých kandidátů nebo s jakým motivem jdou do voleb někteří kandidáti a co se teď děje na Hradě Miloše Zemana. 

Čekání na prezidenta najdete na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu v neděli 27. listopadu po 18. hodině.

autoři: Patricie Polanská , lup
Spustit audio

Související