Babiš je jako sultán, kterého všichni v ANO poslouchají na slovo. A ti, co s tím nesouhlasí, odešli, glosuje komentátor Honzejk

15. únor 2023
Souvislosti Plus

Andrej Babiš zůstává předsedou i poslancem hnutí ANO. Přes všechny úspěchy není snadné říci, čím přesně hnutí své voliče přitahuje. ANO nemá stabilní politický program a často nefunguje ani podle ustálených představ o činnosti politické strany. „Fakticky ANO není nejen klasická politická strana, ale je to polofeudální formace, kde rozhoduje to, co si myslí Andrej Babiš,“ říká Petr Honzejk, komentátor a zástupce šéfredaktora Hospodářských novin.

Lídr hnutí ANO se nedávno probojoval do druhého kola prezidentských voleb, kde ho nakonec porazil občanský kandidát Petr Pavel. Andrej Babiš ale i přesto stále zůstává předsedou hnutí ANO, kde ho ostatní členové podle Petra Honzejka poslouchají na slovo.

Čtěte také

„Krásně jsme to viděli v posledních dnech, kdy komplet členové předsednictva hnutí ANO očekávali, co řekne ten velký sultán, jestli se tedy vzdá poslaneckého mandátu nebo ne. Místy to připomínalo pohádku Lotrando a Zubejda, kde jako kdyby říkali: ‚vládce náš, slunce naše jasné, neopouštěj nás‘. Nakonec je tedy vyslyšel, všichni zatleskali, ti, kteří s tím nesouhlasili, tak sami odešli a feudální formace táhne dál,“ říká Honzejk s lehkou nadsázkou.

Proti tomuto názoru se vymezuje poslankyně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, která ANO považuje za klasickou politickou stranu, která má stanovy, je postavena odspodu a odspodu jsou také voleni její představitelé. Ovšem jde o jedinou stranu, jejíž program není tak jasný jako například u strany Zelených, lidovců, konzervativců a dalších.

Hosté:
Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), poslankyně, bývalá hejtmanka Středočeského kraje
Ivan Pilný, bývalý ministr financí za hnutí ANO
Petr Honzejk, komentátor, zástupce šéfredaktora Hospodářských novin

„Cílem hnutí ANO je prosazovat taková opatření, která pomohou lidem v ČR a pomohou ČR jako takové. Když se podíváme na programy jednotlivých stran, tak bych chtěla upozornit na to, že se jejich programy mění podle toho, jak vstupují do koalic. Teď máme rádoby pravicovou koalici, která ale dělá levicová opatření. Mají ve svém středu Piráty, které já osobně za pravicovou stranu vůbec nepovažuji. Takže pak se bavme o tom, kdo jaký program má a jak ho dodržuje,“ míní Pokorná Jermanová.

Ze středu pravice až k populismu kvůli volbám

Poslankyně hnutí ANO tak zmiňuje, že se od jeho vzniku nezměnil program. S tím ovšem nesouhlasí bývalý ministr financí za hnutí ANO Ivan Pilný.

Čtěte také

„Jde o politickou stranu, která samozřejmě svůj program má. Já si myslím, že to, co ANO mělo kdysi ve vínku a co jsem i díky své naivitě tenkrát přijal, tak se ale během tří nebo čtyř let totálně změnilo. Navíc ohledně pravice nebo levice si spíš myslím, že to ztratilo už zcela smysl. V politice začínám vnímat jenom jejich jednotlivé aktéry, a nikoliv, na které straně žebříčku jsou, protože opravdu tzv. pravicové vlády dělají levicovou politiku a naopak,“ říká Pilný.

Podle Pilného se ANO od svého začátku změnilo především v tom, že šlo původně o středopravicovou stranu se silným sociálním cítěním. Dnes je, jak uvádí, ale výrazně populistická s tím, že její jedinou orientací je vyhrát volby za každou cenu.

Jádro programu hnutí ANO zůstává stále stejné – pomoc ČR a jejím občanům.
Jaroslava Pokorná Jermanová

Pokorná Jermanová ovšem říká, že program ANO je víceméně stále stejný, pouze se přizpůsobuje mezinárodní i české situaci. „Kdyby byl program neměnný jako dogma, tak by to nebylo správné. Já si tedy nemyslím, že to je něco úplně špatného, pokud program reaguje na situaci v republice či na mezinárodní úrovni. Nicméně jádro programu zůstává stále stejné – pomoc ČR a jejím občanům,“ vysvětluje.

Proklamace hezké, program žádný?

Program ANO, který Pokorná Jermanová nastiňuje, jsou ale podle Honzejka pouze proklamace a ty se od programu značně liší.

Čtěte také

„Proklamace jsou to, co paní Jermanová říká, tedy že budou pomáhat lidem. Něco jiného je program, což už je konkrétní rozpracování toho, jakým lidem a jak konkrétně pomohou. Proklamace jsou to hezké a řídí se samozřejmě podle toho, jak chce příslušná formace uspět ve volbách, ale ten program je vždy jenom výsledek toho, co vyjde z průzkumů veřejného mínění. Když je po něčem poptávka, tak to hnutí ANO nabídne. Takto jednoduché to je,“ dodává Honzejk.

Poslechněte si celý pořad Souvislosti Plus v audiozáznamu. Moderuje Petr Dudek.

autoři: Petr Dudek , vkry
Spustit audio

Související