Hnutí ANO schází partneři. Řešením může být pestřejší nabídka politických osobností, míní politolog Jelínek

6. únor 2023

Tento týden by mohlo být jasné, zda hnutí ANO udělá po prohraných prezidentských volbách zásadní změny ve své struktuře. Ve středu bude volební kampaň hodnotit předsednictvo hnutí. Minulý týden oznámila odchod šéfka volební kampaně Tünde Bartha i další výrazní členové marketingového týmu Andreje Babiše. Svou funkci dal k dispozici i jeden z hlavních Babišových kritiků moravskoslezský hejtman a místopředseda hnutí ANO Ivo Vondrák.

Podle politologa Lukáše Jelínka hnutí ANO v současnosti dokáže získávat nové voliče, nemá ale koaliční potenciál.

Čtěte také

„Hnutí ANO schází partneři, poněvadž je do značné míry Andrej Babiš a jeho politický styl odrazuje. Pokud se chce hnutí ANO vrátit zpátky k projektu catch-all-party a obsáhnout tak široké spektrum voličů, musí pochopitelně něco udělat se svým současným profilem, který působí spíš jako profil strany radikální, někdy antisystémové,“ říká Jelínek.

Babišův odchod z parlamentního života

Jednou z prvních změn by tak podle něj měla být proměna marketingového týmu. Identita hnutí se však zásadně opírá o osobu samotného Andreje Babiše. S tím na jednu stranu množství politiků odmítá spolupracovat, na druhou stranu ale dokáže přitáhnout voliče.

Hnutí ANO schází partneři, poněvadž je do značné míry Andrej Babiš a jeho politický styl odrazuje.
Lukáš Jelínek

„V okamžiku, kdy hnutí ANO nabíráním radikálních voličů odstrašuje ty umírněné, naráží strana na svoji mez. Řešením může být nabízení pestřejšího vějíře politických osobností, které by komunikovaly nejen směrem ven, ale i směrem dovnitř Poslanecké sněmovny a snažily by se napravovat vztahy s ostatními politickými stranami,“ vysvětluje Jelínek.

Čtěte také

Podle něj je tak možné, že se v blízké době Andrej Babiš stáhne z parlamentního života a bude se více věnovat kampaním v regionu.

„Může dál fungovat jako předseda hnutí nebo jen čestný předseda. Anebo jako volební lídr či kandidát na premiéra. Stejně tak se může říct, že kandidáta na premiéra hnutí ANO představí až po volbách,“ míní Jelínek.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , arych
Spustit audio

Související