Babiš je jájínek, česká diplomacie se na přípravě jeho schůzky s Trumpem podílí, míní Vondra (ODS)

27. únor 2019

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v úterý sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Jedním z témat byla i Babišova schůzka s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, která se uskuteční 7. března.

Ze Spojených států už se naopak vrátil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který tam chtěl „jednat o agendě schůzky na nejvyšší úrovni“. Na to Babiš reagoval slovy, že „Petříček nemá za úkol něco dojednávat. Pokud jsou nějaké schůzky, tak si je dojednávám sám.“

Jan Fingerland: Pompeova jízda

Mike Pompeo na návštěvě Slovenska

Americký ministr zahraničí je na své velké Grand tour po Evropě. A jaksi mimochodem definuje, o co Spojeným státům v tuto chvíli jde.

„Česká diplomacie se nepochybně podílí na dojednávání prezidentských a premiérských návštěv, o tom není pochyb. Roli tu hraje jen ego premiéra. Je to jájínek, který si domlouvá všechno sám,“ glosuje bývalý ministr zahraničí Alexandr Vondra (ODS).

Američané podle něj zvažovali, zda do Bílého domu pozvou prezidenta, nebo premiéra. Kvůli Zemanově náklonnosti k Číně a Rusky prý ale nakonec upřednostnili předsedu vlády.

Je dobře, že se ta návštěva odehrává. I když bych na premiérovi v mnohém nenechal nit suchou.
Alexandr Vondra

Také podle premiérova poradce Cyrila Svobody (KDU-ČSL) se na přípravě schůzky podílí i ministerstvo zahraničí a velvyslanectví ve Washingtonu. „Myslím, že premiér byl vybrán proto, že drží výkonnou moc, ale hlavně zasedá v ostatních orgánech Evropské unie a na summitech NATO,“ soudí.

Američané jednají s tím, kdo má skutečný vliv na českou, evropskou a severoatlantickou politiku.
Cyril Svoboda

Jak uspokojit Američany

Na schůzce se podle Svobody budou řešit otázky energetické bezpečnosti a dostavby českých jaderných elektráren nebo Íránu poté, co Američané vypověděli jadernou dohodu a začali znovu uplatňovat sankce: „Spojené státy mají zájem na tom, aby se Evropa postavila na jejich stranu. Což se zatím nestalo,“ dodává diplomat.

Thomas Kulidakis: Proč k nám americký ministr zahraničí Pompeo nepřijel

Bývalý ředitel CIA Mike Pompeo

Ministr zahraničí USA se vypravil na misii do části států studenoválečné východní Evropy. Chce zabránit jejich propadu do čínského a ruského vlivu. Americkou iniciativu není radno brát na lehkou váhu, protože Spojené státy americké jsou i po skončení studené války jednou z nevýznamnějších zemí světa.

Vondra k tomu doplňuje, že v oblasti energetiky Američané usilují především o to, aby se nezvyšovala naše závislost na Rusku: „Proto třeba vytrvale kritizují podmořský plynovod Nord Stream 2, který stavějí Německo s Ruskem. Ten oslabí geopolitickou pozici Polska a zejména Ukrajiny. V podtextu je i zájem exportovat americký zemní plyn do Evropy.“

Američané podle něj mají s Evropou tři základní problémy: Evropané nevynakládají dost peněz na obranu, mají se Spojenými státy obchodní přebytky a problematický je i evropský postoj k Číně, která je rivalem USA.

„V těchto třech oblastech musíme my, Německo a celá Evropa najít s Američany nějaký modus vivendi, aby neměli oprávněný pocit, že na všech těch položkách prodělávají, což by v konečném důsledku mohlo vést k oslabení NATO a naší bezpečnosti,“ tvrdí Vondra.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související