Petříček jede do USA. Budu chtít schůzku Trump−Babiš, přiznal šéf diplomacie

7. únor 2019

Česko se rozhodlo uznat předsedu venezuelského parlamentu Juana Guaidóa prozatímním prezidentem Venezuely. Prezident Zeman teď pozval venezuelského opozičního lídra na oficiální návštěvu ČR. „Venezuela není zemí, kde bychom měli nějaké zvláštní zájmy, takže postupujeme koordinovaně s EU,“ řekl v Interview Plus ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Venezuelané loni kvůli nedostatku potravin zhubli o jedenáct kilogramů

Protest proti prezidentu Madurovi

Nejnovější venezuelská studie odhalila, jak závažný je nedostatek potravin v zemi a situace, v níž její obyvatelé žijí, píše jihoamerický server PanAm Post. Studie Univerzity Simóna Bolívara, Ústřední venezuelské univerzity a Katolické univerzity Andrése Bella s názvem Přehled životních podmínek se zaměřila na sedm faktorů loňského roku – chudobu, jídlo, zdraví, vzdělání, osobní bezpečnost, emigraci a práci. Výsledky ukázaly, že Venezuelané nežijí, ale pouze přežívají.

Lídra opozice Juana Guaidóa tak po dalších evropských zemích uznalo i Česko jako muže, kterého považuje za prozatímního prezidenta s tím, že by měl zemi dovést k volbám.

„Tato vleklá ekonomická krize Venezuely má velké humanitární dopady. Ze země už utekly přes 3 miliony lidí… Odcházejí, protože nemají léky, potraviny ani základní potřeby. To je něco, co bychom měli reflektovat. Vláda Nicoláse Madury (pozn. red: nástupce Huga Cháveze) dovedla zemi, která sedí na největších ropných zásobách, do hluboké krize,“ dodává.

Už na neformálním zasedání ministrů členských zemí EU se prý o společném postoji Unie mluvilo, ale „kvůli vnitřním debatám Itálie se nepodařilo přijmout společné prohlášení“.  

Trump−Babiš vs. Trump−Zeman 

Na konci února čeká Tomáše Petříčka cesta do USA. Plánováno je setkání s americkým protějškem Mikem Pompeem, se kterým se prý pokusí dojednat schůzku na nejvyšší úrovni. Na otázku, jestli mu jde o schůzku Donald Trump a Miloš Zeman, nebo spíš o návštěvu Bílého domu pro premiéra Andreje Babiše, řekl:

„Důležité je říct, že už řadu let neproběhla schůzka na nejvyšší úrovni obou zemí, což by mohlo přispět k prohlubování vztahů… Myslím, že v tuto chvíli to bude asi pro premiéra,“ odpověděl diplomaticky.   

Konečné rozhodnutí je prý ale na americké straně. „Já jen na ně budu apelovat, aby se schůzka uskutečnila co nejdřív, protože to bude mít dopad na naši bilaterální relaci.“

Česko vs. Čína

Pokud máte jako Huawei v rukou klíčové technologie, máte účinnější zbraň, než jsou nukleární hlavice, varuje bankéř Jonáš

Ondřej Jonáš

Vedou Spojené státy obchodní válku s Čínou? A jak s tím souvisí pondělní obvinění čínské telekomunikační společnost Huawei, včetně její ředitelky Meng Wan-čou, z podvodů a špionáže ze strany úřadů USA? Česko-americký bankéř v Interview Plus tvrdí, že jde o vážný problém a nejen Spojeným státům došla trpělivost.

S americkým šéfem diplomacie Pompeem ale plánuje řadu témat, mezi kterými je i kybernetická bezpečnost, a to nejen v souvislosti s kauzou Huawei a ZTE. „Toto téma bude určitě na stole… My musíme chránit českou kritickou infrastrukturu a varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost bereme vážně. Věřím, že i na straně USA je celá řada opatření, se kterými bych se rád seznámil… Američané jsou pro nás významnými partnery a hlavně, patří mezi naše spojence,“ upřesnil Petříček.

K Číně bychom prý měli mít hlavně pragmatický postoj a kromě zvyšování bilance vzájemného obchodu nás musejí zajímat i další témata. „Důležitá je ochrana lidských práv, spolupráce v oblasti mezinárodních vztahů a globální bezpečnost. Ve vztahu k jakékoli zemi se ale nemůžeme omezovat pouze na obchodní zájmy.“

Česko vs. Rusko

A co Ruská federace? Je pro nás partner, nebo se máme bát? „Chceme vést aktivní dialog, ale nemůžeme akceptovat porušování mezinárodního práva, vměšování se do vnitřních záležitostí sousedů až násilnou cestou… To všechno bohužel nepřispívá k bezpečnosti v Evropě.“

Sám prý na vlastní oči viděl, jak vypadá život na východní Ukrajině. „Rusko je klíčem k nalezení řešení, Rusko podporuje ozbrojence, kteří bojují proti ukrajinské vládě. Místní lidé musejí pro své důchody, nebo pro ošetření u lékaře chodit de facto přes frontu, přes linii doteku… Zásadní jsou i ekonomické dopady na Ukrajinu, pro kterou je východ země významným průmyslovým regionem,“ dodává šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Víc si poslechněte v audiozáznamu Interview Plus Jana Bumby.    

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související