Arnold Schwarzenegger na své rodiště nezapomíná

Existuje vůbec ještě americký sen? Pohádka o zemi, kam může přijít každý přistěhovalec a vypracovat se až na výsluní? Dnes už to možná tak nevypadá. Ekonomická recese, nezaměstnanost i nepopulární americká vojenská dobrodružství ve světě image Spojených států hodně nabouraly. Před padesáti lety však ještě Amerika fungovala jako magnet a osudově přitahovala i jednoho mladíka z malé rakouské vesničky. Jmenoval se Arnold Schwarzenegger. Z kulturisty se stal hrdinou akčních filmů a nakonec guvernérem státu Kalifornie. V rodném domě ve Štýrsku teď Arnoldovi chystají muzeum, jediné na světě.

Někdejší spolužák Arnolda Schwarzeneggera Peter Urdl se pozorně rozhlédne, než strčí klíč do zámku. Kolem neustále slídí turisté, kteří se jezdí na Arnoldův rodný dům podívat. Dovnitř se ovšem oficiálně nesmí, protože výstava se teprve připravuje.

„Původně to byl dům místního lesníka. Ten bydlel dole a v horním patře bydleli Schwarzeneggerovi,“ ukazuje mi Peter Urdl. Když se podíváte z okna, vidíte nádherné zelené kopce, široké louky a všude kolem božský klid. Těžko si představit, že by odtud někdo chtěl utéct. Patnáctiletý Arnold to však viděl jinak.

Z nenápadného domu v rakouské horské vesnici u Štýrského Hradce se brzy stane muzeum zdejšího rodáka Arnolda Schwarzeneggera

„Už tehdy jasně věděl, že chce být kulturistou, odjet do Ameriky a natáčet tam akční filmy. Byli jsme jeho první fanklub a byli jsme na něj hrdí. Všude jsme s ním jezdili a skandovali jeho jméno,“ vzpomíná Peter Urdl, který dnes zařizuje Arnoldovo muzeum.

V útulné štýrské světničce s dřevěným stropem a klenutými okny by se měl Arnold Schwarzenegger ukázat jako jeden z místních. Tedy jako ten, kdo tady ve vesničce Thal vysoko v horách chodil do školy nebo do hospody a kdo tady má stále ještě spoustu kamarádů.

<object width="610" height="482"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/q8BXydBjY0E?fs=1&amp;hl=en_US&amp;color1=0x2b405b&amp;color2=0x6b8ab6"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/q8BXydBjY0E?fs=1&amp;hl=en_US&amp;color1=0x2b405b&amp;color2=0x6b8ab6" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="610" height="482"></embed></object>

Když stoupáme nahoru do patra, zastavuje se Peter Urdl u malého kousku odkryté malby na stěně. Těžko se tomu věří, ale v těchto místech propadal pozdější filmový Terminátor Arnold doslova panice. „Na schodech byly všude po stěnách namalované lovecké výjevy. Malý Arnold se divokých zvířat bál tolik, že po schodech ani neprošel. Jeho otec nakonec musel obrazy zamalovat bílou barvou. My jsme se je teď kvůli muzejní expozici zase rozhodli odkrýt,“ ukazuje můj průvodce.

Nahoře je ještě původní kuchyně, koupelna, všechno jako za Arnoldových časů. A hned vedle Arnoldova první, podomácku vyrobená posilovna. „Tohle jsou vůbec první činky, které si Arnold sám svařil na posilování bicepsů. Byl tréninkem úplně posedlý. Do deseti večer cvičil v sousedním Štýrském Hradci, pak se vrátil sem domů a trénoval zase. Ten sedmikilometrový krpál ze Štýrského Hradce chodil většinou pěšky, navíc s činkami v rukou, aby ještě víc posílil,“ vzpomíná bývalý spolužák kalifornského guvernéra.

U tohoto stolu jako dítě nesedával Jára Cimrman, ale filmový Terminátor Arnold Schwarzenegger

Arnoldovi se, jak známo, jeho sen splnil. Hereckou kariéru před sedmi lety vyměnil za politiku a stal se guvernérem Kalifornie. Už čtyřicet let je hvězdou první velikosti. Najde si ještě čas na rodnou vesnici v rakouských horách?

„Ale jistě, často mi volá. Někdy i ve tři ráno. Vždycky mu říkám: Arnolde, uvědomuješ si, kolik je tu hodin? Já zrovna spím. Ale je velmi milý. Zůstal celé ty roky stejný. Pravidelně sem do Thalu jezdí. Nejenom že nezapomněl němčinu, ale pořád ještě ovládá i náš typický štýrský dialekt,“ pochvaluje si Peter Urdl.

„Tady je Arnold,“ ozvalo se z telefonního sluchátka ve vysílání nedělního Zápisníku zahraničních zpravodajů. Vladimír Kroc totiž zavolal samotnému Arnoldu Schwarzeneggerovi, respektive jeho českému dabingovému alter egu – herci Pavlu Soukupovi. Ačkoli si z představitele akčních hrdinů leckteří jeho herečtí kolegové dělají legraci, Pavel Soukup si ho naopak váží. Vydal se za svým snem, i když měl doma v Rakousku zajištěnou budoucnost, a dokázal se v Americe prosadit, myslí si. Co ho baví na dabingu a chtěl by se třeba s Arnoldem Schwarzeneggerem setkat osobně? I to se dozvíte při poslechu záznamu celého rozhovoru.


Zvětšit mapu: Thal u Štýrského Hradce, Rakousko
autor: vob
Spustit audio