Archeologický výzkum v Praze

27. duben 2007
Vaše téma

Největší archeologický výzkum v dějinách české archeologie byl na náměstí Republiky v Praze, skončil před několika měsíci a přinesl spoustu novinek. Protože dnešní Vaše téma jsme věnovali vzácným vykopávkám a prostor dostala naleziště v Ústí nad Labem, Kroměříži i v Plzni, na závěr dostane prostor Praha. Tak rozsáhlý průzkum se v České republice už asi nebude opakovat. Natolik velká plocha, která je srovnatelná se Staroměstským náměstím, už v nedotčeném stavu neexistuje.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Skoro každý archeologický nález vypovídá o životě našich předků a v tom je jeho síla. Archeologický výzkum na náměstí Republiky v Praze trval tři roky a přinesl až pět milionů těchto nových nálezů. Archeologové díky němu zjistili, že románská Praha s kamennou zástavbou byla mnohem větší, než si mysleli.

Petr JUŘINA, vedoucí archeolog společnosti Archaia:
Na tomhle místě byly objeveny tři kamenné románské domy, z toho jeden dokonce s charakterem paláce, jednoho z nejvýstavnějších objektů, které v Praze vůbec známe.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Uvádí vedoucí archeolog společnosti Archaia Petr Juřina. Společnost sídlí pár metrů od náměstí Republiky, tady pomalu a jistě roste velké multifunkční centrum.

Petr JUŘINA, vedoucí archeolog společnosti Archaia:
Ne všechno na náměstí Republiky bylo vytěženo a odstraněno stavbou po tom výzkumu. Právě ty nejcennější věci, k nimž patří třeba ten románský palác, u kterého se zachovala třeba i krásně dochovaná záchodová jímka, v podstatě druhý známý záchod z románské Prahy, v současné době probíhají jejich konzervace a po architektonickém doplněním, úpravách, zajištění budou tyhle ty tři objekty prezentovány v tom moderním polyfunkčním centru.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Investor nebyl nadšený, ale žádosti památkářů musel vyhovět.

Petr JUŘINA, vedoucí archeolog společnosti Archaia:
Ale v současné době se s tím už sžil nebo ztotožnil a i pro něj to znamená zajímavou prezentaci a reklamu, protože těch běžných center už Praha má spoustu a jakákoliv takováhle záležitost třeba kulturněhistorická to může ozvláštnit a může to tomu objektu přinést reklamu.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Nová zjištění jsou tak zásadní, že historikové budou muset časem přepsat dějiny Prahy. Lidé tady žili ještě předtím, než Karel IV. založil Nové Město pražské. Většinou to byli kupci a movitější lidé, kteří znali pojem záchod.

Petr JUŘINA, vedoucí archeolog společnosti Archaia:
Ony byly zachovány v podstatě všechny obvodové zdi, takže nebude, nebude takový problém nějakým způsobem teda napustit nějakými konzervačními materiály ten stavební materiál, to znamená opukové kvádříky, takže to povrchové ošetření asi nebude tak náročné, ale náročné bylo vlastně zachování celého toho objektu v rámci té moderní stavby. Musíme si uvědomit, že se tam dělala nová stavební jáma a v případě těhle těch objektů toho románského paláce byla podmínka, památková podmínka, že se nesmí hnout z místa. Ten objekt je dneska provizorně vynešen na jakýchsi táhlech, na jakýchsi traverzách, pod něj se teď vybuduje nový suterén a pak bude teda umístěn na betonové desce.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Dodává Petr Juřina, archeolog, který výzkum na náměstí Republiky prováděl.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu