Antonín Zámyslický

16. listopad 2010

Jeho dědeček býval za války pytlákem, on sám zasvětil život tomu, že lesy a vše živé v nich chrání. A nejen před pytláky, kteří jsou dnes prý prakticky nepolapitelní. „Problémem jsou i volně pobíhající psi nebo jezdci na čtyřkolkách v lese,“ upozorňuje myslivecký hospodář Antonín Zámyslický.

Ničí lesní porost, plaší zvěř a v některých případech mohou dokonce způsobit i smrt zvířete. O kom je řeč? O jezdcích na čtyřkolkách nebo na motokárách, kteří se v v posledních letech tak často prohánějí českými lesy. A to vše beztrestně – zákon na ně totiž nepamatuje. „I kdybyste je náhodou dohonili a podařilo se vám je zastavit, vaše argumenty a vaše odznaky myslivosti jsou pro tyto lidi jako červený hadr před očima,“ krčí rameny Antonín Zámyslický ve vysílání.

Přitom především v době hnízdění a kladení mláďat může být hluk, který čtyřkolky a motokáry v lese způsobují, velice nebezpečný. „Zvěř je vyrušovaná od mláďat a krmení. Ještě horší však je to v zimním období, kdy tříkolky honí po lese srnčí. To se po hodině přehřeje, dostane zápal plic a uhyne,“ varuje před smutným, ale častým scénářem myslivec.

A jedním dechem upozorňuje na další častý nešvar v českých lesích. Ten sice není tak nebezpečný, zato je zákonem postihovatelný. Oč jde? O volné pobíhání psů v lese. „Jde o velice závažné téma,“ zdůrazňuje Antonín Zámyslický. „Každý pejsek je v nitru šelma. Pokud na teplou stopu přijde, samozřejmě ji pronásleduje a nikdo mu to nemůže mít za zlé. Proto však musí být v lese přivázaný.“ A zároveň vysvětluje – mimo obec je každé území součástí honitby, již má někdo pronajatou, volné pobíhání psů tak je porušením zákona.

Přesto Antonín Zámyslický rozmetává častý mýtus o tom, že myslivec volně pobíhajícího psa v lese na místě zastřelí. Naopak – on sám ani nikdo z jeho známých prý na psa v životě nevystřelil. Přesto připouští, že existují vyhrocené situace, během nichž myslivci nezbude než na psa střílet. Kdy k něčemu takovému může dojít? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru. Hanku Shánělovou však zajímalo například i to, jak se v posledních letech změnily metody pytláků nebo proč jsou dnes prakticky nepolapitelní.

Záznam celého rozhovoru s Antonínem Zámyslickým a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.