Antonín Vítek

18. květen 2009

Práce astronauta je bezpečnější než jízda po české dálnici D1. To v pondělním Dopoledním Radiožurnálu poznamenal přední český odborník na astronautiku Antonín Vítek. Nejen na revoluční změny, kterými astronomie dennodenně prochází, ale například také na bezpečnost práce ve vesmíru se jej ptala Daniela Karafiátová. V úterý 19. května bude hostem režisér Juraj Herz.

Před čtyřmi sty lety zveřejnil Johanes Kepler první dva zákony o pohybu planet. Ve stejném roce Galileo Galilei poprvé nahlédl do vesmíru dalekohledem. A dnes? "Každý den se divím, když si uvědomím, jaký pokrok udělala pouze za můj relativně krátký život věda a technika,"poznamenává Antonín Vítek.

Vesmírná technika dnes podle něj umožňuje věci, které byly dříve nemyslitelné. "Stejně jako historici dělí dějiny na éru před Kristem a po Kristu, astronomové před Hubbleem a po Hubbleu," poukazuje Antonín Vítek na revoluční změny v názorech na vesmír a jeho strukturu, které mají svůj původ v práci amerického astronoma Edwina Hubblea.

A právě na aktuálně probíhající misi raketoplánu Atlantis, která má za úkol vylepšit Hubbleův vesmírný teleskop, se svého hosta Daniela Karafiátová zeptala. S čím se musí astronauti ve vesmíru potýkat? A není jejich práce nebezpečná?

"Pravděpodobnost, že vás trefí kus vesmírného smetí, je velice nepatrná," odpovídá Antonín Vítek. A s odkazem na už zmiňovaný raketoplán Atlantis dodává: "Pravděpodobnost zásahu celého Atlantisu je zhruba jedna ku pěti stům - tedy ani ne dvě desetiny procenta."

Přesto - kdyby došlo ke srážce raketoplánu s velkým kusem vesmírného smetí a raketoplán by byl neopravitelný, musela by situaci řešit záchranná mise. Jak taková výprava vypadá? A proč dosud k žádné podobné misi nedošlo? Nejen na to, ale také na četné dotazy posluchačů odpovídal Antonín Vítek mezi desátou hodinou. A jeho odpovědi najdete v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Antonínem Vítkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.