Ani daň z luxusu neporazila Ferrari

15. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Úrodu mandarinek zničily kroupy, melounů se naopak urodilo hodně. Chorvatská armáda šetří, nebude nakupovat zapalovače. Prodej aut v Chorvatsku poklesl.

S mandarinkami je to letos špatné. Jak už víte - potloukly je kroupy. Zato chorvatským melounům se daří výborně a krupobití jim ublížilo jen minimálně. V dolině Neretvy se urodily melouny o váze do 25 kilogramů. Nejde o geneticky modifikované potraviny ani obry, kteří vyrostli na umělých hnojivech nebo kristalonu.

Vývoj v oblasti melounářství jde však opačným směrem. Chorvatští odborníci teď pracují nikoli na co největších melounech, ale co nejmenších - tzv. jednoosobových - o váze do dvou kilogramů. Takové melouny se prý lépe jí, mají tenčí kůru a zbude po nich méně odpadu.

Chorvatští farmáři z doliny Neretvy pěstují melouny na ploše dvou set hektarů a zatím jich sklidili osm tisíc tun. Výnos z hektaru je nižší než například v Maďarsku - je to tím, že melouny zalévané poloslanou nebo slanou vodou z ústí Neretvy nerostou tak rychle, zato prý mají díky mořské vodě spoustu léčivých vlastností. Pro nás - konečné uživatele melounů - je příjemné i to, že se prodávají za cenu od jedné kuny. Pěstitelé však na tyto ceny žehrají.

Chorvatská armáda musí také šetřit. Vláda už zavedla mimořádné krizové daně, které musí platit i důchodci, a hledá úspory, kde se dá, aby se vyhnula nutnosti požádat o půjčku Mezinárodní měnový fond. Armáda proto neutratí tolik peněz za zapalovače Zippo, jak si původně plánovala.

Legendární zapalovače měli dostat všichni příslušníci zahraničních mírových misí - například v Afghánistánu. Místo několika tisíc jich armáda koupí jen 400. Vojáci mají "zippáky" v oblibě už dlouho - jsou totiž spolehlivé, nezamrzají, hoří i ve větru a dá se nimi například ohřát konzerva, osvětlit místnost nebo roztavit kov.

Připomeňme, že první zapalovač Zippo vyrobila v roce 1933 firma Zippo v Bradfordu a vymyslel ho jistý George Blaisdell, kterého prý inspirovala krabička australských cigaret. Celosvětovou popularitu si tyto zapalovače získaly za druhé světové války, kdy je do Evropy přivezli američtí vojáci.

Téměř o polovinu klesl v Chorvatsku prodej aut oproti minulému roku. Obyčejní lidé začali šetřit, ale bohatí dál rozhazují plnými hrstmi. O pět set procent vzrostl prodej vozů značky Ferrari. Loni se neprodal ani jeden, zato letos už pět, a to ještě zdaleka není konec roku. Kupce nejdražšího vozu Ferrari California neodradila ani zvýšená daň z luxusu, kterou prosadila vláda.

Ferrari se prodávalo za 350 tisíc kun, což je asi milion čtyři sta tisíc korun. Teď musí kupující zaplatit jednorázovou daň 177 tisíc kun, a aby toho nebylo málo, doplatí navíc 63 procent hodnoty vozu. Ferarri ho tak letos vyjde na více než dvojnásobek původní ceny. Možná, že by trošku ulevilo šrotovné, ale o tom se tady ani neuvažuje, protože chorvatská státní pokladna je úplně prázdná.

Dnes slavili chorvatští katolíci Vystoupení panny Marie na nebesa. Nekonají se proto žádné hlučné akce ani party.

Večer zato nabízí příležitost milovníkům vysoké kultury. V Dubrovníku - v pevnosti Lovrijenac - v rámci 60. dubrovnických her můžete zhlédnout představení Händelovy opery Acis a Galatea v provedení Chorvatského barokního souboru. Představení začíná o půl desáté. Pokud to dnes nestihnete, Händelovu operu dávají na stejném místě pro velký zájem ještě i zítra.

Bankovní kurzy:
Záhřebská banka za 100 korun nabízí 27,70 kun a za jedno euro 7,24 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny benzínu a nafty zůstávají pořád stejné u stanic firmy INA: litr Eurosuperu 95 za 7,44 kun a litr eurodieselu za 6,67 kun.

Doprava:
Návraty a příjezdy vrcholí, což znamená zcela jistě komplikace a průtahy. Před platebním terminálem Lučko na dálnici do Záhřebu se táhne čtyřkilometrová kolona. Té se můžete vyhnout, pokud odbočíte na exitu Jastrebarsko a po staré cestě dojede až k Záhřebu, kde můžete dál pokračovat ke slovinské hranici po dálnici. Na přechodu Macelj se čeká na odbavení stejně jako na přechodu Goričan do Maďarska.

Počasí 16. srpna
Zítra bude na Jadranu slunečno a místy mírná oblačnost - maximální teploty vystoupí na 31 stupňů na Istrii, 33 ve Splitu a 32 v Dubrovníku. Na pevnině jsou možné ranní mlhy.

Na otevřeném moři bude vát severozápadní vítr.

autor: mdo
Spustit audio

Více z pořadu