Andrea krev darovat nemohla, vy třeba můžete. Darujte ji s Českým rozhlasem!

10. červen 2016

Každý rok je vyřazeno z registrů dárců krve až 25 tisíc lidí kvůli nemocem nebo vysokému věku. I na to upozorňuje kampaň Daruj krev s Českým rozhlasem. A proto také letos lákáme do transfuzních stanic ty, kteří chtějí pomáhat právě tak, že se podělí o svou krev.

Není to totiž jednoduché. Někdy ty, kteří se odhodlají, zastaví tetování, cesta do zahraničí, nejčastěji ale zdravotní stav. „Darovat krev dneska nemůžu, protože mám málo bílých i červených krvinek,“ říká jihlavská redaktorka českého rozhlasu Andrea Kratochvílová. „Paní doktorka mi řekla, že to za rok, za dva můžu zkusit znovu, že se ta situace může změnit,“ dodává.

Napoprvé to nevyšlo ani moderátorovi Radiožurnálu Petru Královi: „Tenkrát ten první odběr nedopadl dobře, tak jsem to vzdal.“ Editorku rádia Wave Báru Šichanovou zase před časem zastavilo čerstvé tetování. Její krev přitom potřebovalo malé dítě. „To je jeden z důvodů, proč jsem zkrátka počkala s dalším tetováním. Chtěla jsem krev darovat co nejdřív, abych mohla případně pomoct,“ říká.

Přitom mnoho lidí si nesprávně myslí, že dávat krev nemohou, říká primář transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze Petr Turek. „Krev mohou dávat lidé, kteří mají nějaké alergické onemocnění, třeba sennou rýmu, mimo fázi toho onemocnění. Mohou ji darovat hypertonici, pokud jsou úspěšně léčeni, nebo lidé, kteří mají vysoký cholesterol. Ale vyřazeni z dárcovství jsou lidé, kteří jsou nosiči nějaké infekční choroby, která by se tou krví mohla přenést,“ vysvětluje primář Turek.

Rozhlasoví kolegové Bára s Petrem nakonec krev darovali. „S Bárou jsme byli oba stateční a budeme rádi, když nás v tom nenecháte samotné a přijdete taky,“ vyzývá posluchače Petr Král. Více informací najdete na webu darujkrev.rozhlas.cz.

autor: ivv
Spustit audio