Amerika se zřejmě vyhne platební neschopnosti. Kompromisní dohoda čeká na schválení

Americký Kongres zřejmě na poslední chvíli odvrátí platební neschopnost. Zástupci demokratů a republikánů v Senátu dosáhli dohody o zvýšení dluhového limitu a obnovení financování vládních aktivit. Bílý dům vyzval Kongres k jejímu rychlému schválení. Politici nalezli shodu jen několik hodin před vypršením limitu dluhového stropu.

Američtí zákonodárci by mohli o senátním návrhu hlasovat ještě dnes. Kompromis má umožnit navýšení dluhového stropu země a také znovuotevření vládních úřadů. Nejdřív by návrh měl jít do Sněmovny reprezentantů, aby se celý proces urychlil a zabránilo se případným procedurálním průtahům.

Návrh předpokládá financování vlády do poloviny ledna a navýšení dluhového stropu do února 2014. Dohoda zároveň garantuje vytvoření speciálního výboru složeného ze členů Senátu i Sněmovny reprezentantů, kteří by měli vypracovat dlouhodobý návrh rozpočtu. Zatím ale není jisté, zda návrh uspěje ve Sněmovně reprezentantů, kterou ovládají republikáni.

V tuto chvíli se s velkým napětím čeká na výsledek schůzky republikánských kongresmanů, která začala večer našeho času a napoví, zda návrh získá ve sněmovně podporu. Bude záležet na tom, zda část republikánských zákonodárců se jej rozhodne podpořit.

Předseda Senátu za Demokratickou stranu Harry Reid návrh označil doslova za historický, tvrdí, že prý otevírá cestu ke shodě na dlouhodobém rozpočtu. Nicméně někteří komentátoři už teď varují, že za tři měsíce se Spojené státy mohou ocitnout ve stejné situaci, jako jsou teď, pakliže by se část politiků zase rozhodla dohodu zablokovat.

Dluhový strop, kterého by USA bez dohody o jeho navýšení dosáhly ve čtvrtek, je jednoduše řečeno maximální zadlužení země, které povoluje zákon. Po jeho dosažení by si ministerstvo financí už nemohlo dál půjčovat na udržení chodu státu, státního dluhu a podobně. Přímo zítra o půlnoci ale kolaps Spojených států určitě nepřijde, i kdyby se politici nedohodli.

Země má dostatek peněz na plnění svých závazků asi až do konce měsíce a skutečné problémy by zřejmě přišly až pak. Už jen samotné dosažení dluhového stropu by ale znamenalo určitou psychologickou hranici - Washington by tím riskoval, že přijde o důvěru trhů, které zatím zůstávají relativně v klidu.

Jak by se to projevilo v ostatních zemích, se lze jen dohadovat, protože něco podobného se vlastně ještě nikdy nestalo. Především je třeba si uvědomit, že dolar je hlavní rezervní měna ve většině zemí, takže jeho případný pád by značně rozkolísal stabilitu celého světa. Kanálů, kudy by se případná krize mohla šířit, je samozřejmě mnohem víc.


Pokud vláda nedostane možnost nově si půjčit, což má právě zajistit navýšení dluhového stropu, podle ekonomů přestane být schopná své dluhy splácet, a to se odrazí na její důvěryhodnosti. To by podle ministerstva financí USA mohlo vést třeba až k finanční krizi a následné ekonomické recesi, podobné té v roce 2008.

Na odvrácení dluhového stropu mají kongresmani poslední hodiny, protože lhůta vyprší zítra o půlnoci amerického času. To, že je dohoda na dosah ruky, přitom politici ohlásili už několikrát, pak jim ale zase proklouzla mezi prsty.

Prezident Barack Obama sám říká, že už se v podobných případech několikrát spálil. „Stalo se už několikrát, že jsme měli dohodu s vedením republikánů, a nakonec se ukázalo, že ji nedokážou prosadit ve svém vlastním klubu, že nekontrolují svoje hlasy,“ poznamenal šéf Bílého domu. Problém má hlavně s radikálním křídlem republikánů, kteří se hlásí k takzvané Tea Party.

Výdaje na fungování země musela americká vláda omezit už v minulých týdnech, s dluhovým stropem to ale nesouvisí. Uzavření federálních úřadů (takzvaný government shutdown) začalo 1. října, protože se Kongres nedohodl na zákoně o vládních výdajích.

Jde tedy o jiný problém než dluhový strop, debata o obou věcech se ale vede současně. Republikáni, kteří ovládají Sněmovnu reprezentantů, dosud podmiňovali svůj souhlas v obou případech výraznými ústupky v oblasti zdravotnické reformy. To je ale vlajková loď domácí politiky prezidenta Obamy a republikáni dobře vědí, že ji demokraté ovládající Senát nepošlou ke dnu za žádnou cenu.

autoři: lek , onh , mta
Spustit audio