Americký Boston se chystá na první maraton od bombového útoku

21. duben 2014

Tisíce závodníků dnes vyběhnou na trať bostonského maratonu. Závod se odehraje za přísných bezpečnostních opatření. Je to totiž první maraton od loňských výbuchů, při kterých tři lidé zahynuli a víc než 260 dalších bylo zraněno. Mnozí závodníci i diváci se dosud potýkají s důsledky loňského útoku.

„Byl jsem na místě první exploze, probíhal jsem kolem ve chvíli, kdy bomba vybuchla. V noze mi skončila střepina a přišel jsem o sluch," vzpomíná 49letý David Fortier na svůj vůbec první maraton v životě.

To, jak doběhnul do cíle, si nepamatuje. Že svůj první velký běh dokončil, si uvědomil až v nemocnici, kdy mu přišel automatický email s gratulací.

„O tom, co se loni stalo, jsem dlouho v podstatě s nikým nemluvil. Pak jsem potkal skupinu lidí, kteří také utrpěli fyzické zranění, dnes poběžíme všichni společně. Je to pro mě velká podpora," říká Dave, který se těší, že tentokrát si cestu finišem bude pamatovat.

„Běhání je pro mě terapie. Je to možnost soustředit se na něco jiného, než jsou běžné problémy - práce, starosti. Je to aktivita, která všemu dává správné proporce.“

S myšlenkou na ty, kdo se stejně jako on snaží za loňskými událostmi udělat tečku, poběží celé startovní pole, které letos čítá úctyhodných 36 tisíc maratonců.

Na slavnou bostonskou trať vyrazí elitní světoznámí běžci, ale i tisíce lidí, kteří se běhání věnují pro zábavu, z nadšení a mnozí také ve snaze získat prostředky na dobročinné aktivity.

Boston, bostonský maraton, Běžec Dave, loni zraněný první náloží

„Těšíme se, že si užijeme pěkný den a vrátíme se k tomu, co je podstatou bostonského maratonu - běhání samotné, běžecká komunita a to, co pro ni tenhle maraton znamená," říká bostonská běžkyně Rosalie Boraová, která loňský ročník kvůli útokům neměla šanci dokončit.

„Pro všechny, kdo se letos vracíme, je to velmi emotivní," prozrazuje maratonec z Floridy Ben Pino.

„Bostonský maraton je pro běžce meta, je to nejdůležitější americký závod, na který se musíte kvalifikovat, což se často nedaří ani skutečně dobrým běžcům. Být tady je skvělé samo o sobě, ale být tady letos - to považuji za fantastické," pochvaluje si Ben, který stejně jako mnozí další běžci nemá obavy o bezpečnost.

O tom, že letošní maraton bude symbolickým gestem odolnosti, solidarity a smyslu, který běhání pro tisíce lidí má, je přesvědčený i šéfredaktor časopisu Runners World David Willey:

Cílová rovinka bostonského maratonu, kde loni vybuchly bomby

„Bostonský maraton má za sebou už 117. ročníků, je to jeden z nejdůležitějších závodů pro běžce z celého světa, a rozhodně ne kvůli bombám nebo tragédiím - je symbolem historie, běžecké sounáležitosti a sportovního ducha. To všechno podle mě běžci dnes tím, že vyrazí na trať, světu připomenou," dodává David Willey.

Policie podél celé trati zavedla přísná bezpečnostní opatření, běžci a hlavně diváci například nemohou mít větší batohy. Právě v ruksaku loni pronesli útočníci na místo výbušniny, které odpálili nedaleko cílové rovinky.

Cílová rovinka bostonského maratonu, kde loni vybuchly bomby
autor: lek
Spustit audio