Alternativní tresty, obecně prospěšné práce

20. březen 2006
Vaše téma

Co jsou to vůbec obecně prospěšné práce? Podle letáku, který dostanete na policejní stanici, je to alternativní trest, který může soud uložit v rozsahu 50 - 400 hodin. A to za trestný čin, na který zákon stanoví trest odnětí svobody maximálně 5 let. Jakmile je trest vykonán, hledí se na pachatele jakoby nebyl odsouzen a provede se výmaz z rejstříku trestů. Alternativní tresty má na starosti Probační a mediační služba.

Probační a mediační služba u nás funguje pět let, pobočky má ve všech soudních okresech. Jejím úkolem je zajišťovat, organizovat, kontrolovat a připravovat všechno, co má něco společného s alternativními tresty. Probační úředníci se věnují jak pachatelům, tak obětem trestných činů. Také pracují na ochraně společnosti tím, že třeba zapojují místní komunitu do řešení kriminality ve smyslu prevence, snaží o uplatňování práva na vyjednávání. Jde jim to celkem dobře a jako důkaz snad postačí to, že Česká republika je dávána ostatním postkomunistickým zemím za vzor. Problém je však v ukládání alternativ. Je pravda, že soudci je dávají v hojném počtu, to je v pořádku, ale nesprávným lidem. Dnes je důležité nezajímat se o to kolik, ale jak jsou tyto tresty vykonávány.

Štern: Tím se musíme zabývat do budoucna, uplatňování alternativních trestů by mělo být v příštích letech více koordinované, lépe promyšlené, aby tento druh trestu zcela plnil svůj účel. Účel alternativ je to, aby nejen vedly k povinnostem, motivaci k plnění závazků pachatelem trestného činu, ale také zohledňovaly situaci obětí trestných činů, přispívaly k ochraně komunity tam, kde jsou vykonávány a realizovány.

Podle ředitele Probační a mediační služby Pavla Šterna se musí zlepšit spolupráce mezi všemi justičními složkami. Co je zajímavé, trest obecně prospěšných prací je nejčastěji ukládaným trestem vůbec. Ovšem často bez klíčových informací, jak o pachateli, tak o oběti. A tento trest je také druhým nejpřísnějším po odnětí svobody.

Štern: V praxi to vedlo k tomu, že trest je velmi často ukládán například recividistům, lidem, kteří opakovaně páchají trestnou činnost, bez součinnosti s probační službou, aby například zajistila motivaci, povinnosti a závazky pachatele. Máme statisticky doloženo, že 45 procent uložených trestů obecně prospěšných prací nejsou vykonávány a v drtivé většině končí přeměnou na trest nepodmíněného vězení. Tak se stalo, že v roce 2003 se počet vězňů nejprve výrazně snížil a pak opět zvýšil. To je nutné změnit. Způsobuje to také problémy v obcích, kde mají pachatelé tresty vykonávat, jsou s tím nepříjemnosti a přitom by stačila větší spolupráce.

Na druhou stranu je potřeba doplnit, že v těch zbylých 55procentech, kdy byl trest vykonaný, pachatelé zrestaurovali školku, uklidili skládku, vyčistili potok nebo vytvořili webové stránky. Takže obecně prospěšné práce jsou skutečně prospěšné.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu