Alternativní možnosti vytápění rodinných domků

27. září 2005
Vaše téma

A dnes jsme mluvili o alternativních možnostech vytápění rodinných domů. Pro toho, kdo uvažuje o využití obnovitelných zdrojů jsou určitě zajímavé možnosti státní podpory, která může jít až do desítek tisíc korun. Stát přispívá na kotle na biomasu, solární systémy nebo tepelná čerpadla. Letos už sice byly všechny peníze na tento účel vyčerpány.

Státní fond životního prostředí ale předpokládá, že žádosti bude přijímat zas příští rok. U telefonu energetický poradce Velibal Dzumd. Co byste poradil tomu, kdo chce obnovitelné zdroje využít? Jak se má rozhodnout, který pro něj bude nejvhodnější?

Velibal Dzumd: Musí podle zdrojů, které má k dispozici. Pokud má někdo dostatek dřeva nebo v blízkosti, tak u rodinného domku, mluvíme-li o rodinných domcích, tak pochopitelně kotel na biomasu nebo teda na dřevo toho rodinného domku, je velice dobrý. Je to ekologické, je to poměrně ekonomicky levné. Takže ano. Pochopitelně, co se týče dalších zdrojů jako je třeba tepelné čerpadlo, tak prosím vás pěkně, tam je potřeba zvážit. To tepelné čerpadlo je stále investičně poměrně drahé a pochopitelně pro novou stavbu, ano prosím, tam je to v pořádku, protože celá otopná soustava toho domku musí být tomu tepelnému čerpadlu přizpůsobena, protože se jedná o nízkopotenciální teplo. To znamená, že to teplo, jak jsme zvyklí na těch 70, na ten tepelnej spád 90 na 70, ale jedná se tam o tepelný spád mezi 40 až 50 stupni celsia. To znamená, že se pochopitelně musí udělat daleko věší radiátory nebo podlahové vytápění včetně regulace.

Když se ještě vrátíme k těm kotlům na biomasu, tak pro někoho třeba může být i rozhodující to, jak často vlastně musí přikládat?

Velibal Dzumd: To je další věc. To pohodlí jde stranou, že jo. Buď mám pohodlí, buď zmáčknu knoflík a mám elektřinu nebo plyn a nebo musím teda častěji chodit přikládat nebo sypat do zásobníku, protože se dělají i ty kotle se zásobníky, třeba na dřevinové štěpky, takže to nějaký čas vydrží, ale musím vybírat popel a mám s tím další, další problémy.

Budeme tak jako přeskakovat z jednotlivého zdroje na další. Myslíte, že se vyplatí investice do tepelného čerpadla?

Velibal Dzumd: Investice do tepelného čerpadla pochopitelně. Z hlediska dnešních investic, já nevím, že se nevyplatí. Vyplatí se z hlediska ekologie, protože je to obnovitelnej zdroj a mám potom provoz skoro zdarma, protože to tepelné čerpadlo, že musí mít ještě dodatkový zdroj buď na elektřinu nebo na plyn. To znamená, že ještě nějakou energii tam spotřebuju k tomu také. Ale v podstatě zatím je to pořád v takové té sféře fandovství.

Víte co, máme tady úplně konkrétní dotaz od posluchače, který se ptal, co je lepší? Jestli solární ohřev nebo tepelné čerpadlo, když má k dispozici 300 tisíc korun?

Velibal Dzumd: Pokud má 300 tisíc korun, no, no, snad bych se možná s tím, do toho tepelného čerpadla jakž takž vešel. Záleží zase, jaký systém si zvolí. Jestli vzduch, voda, jestli na bázi vzduchu nebo jestli bude dělat hlubinný vrt nebo tam má studnu nebo bude dělat zemní rošt v zahrádce, v určité zemi. To víte, to je všechno investice poměrně náročná. Těch 300 tisíc by se mohlo vejít. Pokud má takhle v podstatě k dispozici, já bych.... Záleží na tom, jak dneska rodinný domek, jakou tam energii má. Jestli topí elektřinou nebo topí uhlím nebo topí plynem? Pokud by topil, ať by topil čímkoliv, tak bych šel na ten solární ohřev a sice na solární ohřev teplé užitkové vody. Musím si uvědomit, že teplá užitková voda mi spotřebuje 30 % celkové roční energie spotřeby v domku. A to je značné sousto.

Asi by to chtělo znát ty jednotlivé detaily.

Velibal Dzumd: Jistě. To znamená ale i v tom zimním období. Minimálně 50 % té teplé vody se mi ohřeje i tím sluníčkem. Musím tam potom něco ještě dotápět. Listopad, prosinec, leden, část února. Musím to dotápět elektřinou nebo nějakým plynem.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pad
Spustit audio

Více z pořadu