Aktuálně z listopadu 1989: ve velkých městech se demonstruje

20. listopad 2014

Jedním ze symbolů listopadových dnů roku 1989 jsou obří demonstrace v Praze a později i v dalších městech Československa. Desetitisíce až statisíce lidí přicházely denně podpořit opoziční hnutí, ale také si vyslechnout nejnovější necenzurované zprávy. Největší noviny v zemi – Rudé právo – byly zcela pod vlivem komunistů a podobně na tom byla i televize a rozhlas.

20. listopadu 1989 bylo pondělí a lidé se odpoledne touto dobou sešli v centru Prahy sami od sebe – demonstraci nikdo neorganizoval! Před zaplněné Václavské náměstí předstoupil předseda Ústředního výboru Socialistického svazu mládeže Vasil Mohorita. Svaz, který je napojen na vládnoucí komunistickou stranu Československa, byl spoluorganizátorem pochodu 17. listopadu.

Vasil Mohorita vylézá na podstavec sousoší, v rukou má čerstvé prohlášení sekretariátu svazu. Studentskou stávku, která dnes začala na fakultách, prý podporuje, a jestli bude někdo stávkující vysokoškoláky trestat, tak z funkce předsedy výboru odstoupí. Sklízí ohromný potlesk.

Na soše svatého Václava visí československá vlajka a bílý transparent „Svobodné volby“, k vidění je i nápis „Nezabíjejte nám děti“ – ten někdo s největší pravděpodobností napsal v souvislosti se zprávou, že v pátek 17. listopadu zemřel na Národní třídě student Martin Šmíd. Úřady ale zprávu vyvrátily.

Čtěte také

Mezi lidmi kolují vytištěné výzvy a požadavky studentů. Chtějí třeba nezávislé prošetření pátečního zásahu. A desítky tisíc lidí se chvíli po skončení demonstrace chystají projít Prahou. Cílem je Pražský hrad. Na cestě na Malou Stranu už ale prý stojí policejní kordony. Není jasné, jaké mají rozkazy…

V Brně se spojují studenti a herci

Asi 80 tisíc lidí se sešlo i na brněnském náměstí Svobody. Všechny vstupy na náměstí hlídala policie a zpočátku nechtěli nikoho na místo vpustit. Pak ale zřejmě přišel jiný rozkaz a příslušníci Veřejné bezpečnosti se stáhli, uniformovaní i civilní policisté celé shromáždění sledují, nijak ale nezasahují.

Náměstí není ozvučené, ale dav je naprosto tichý, takže je dobře rozumět – od zítřka mají náměstí ozvučit technici z Divadla na provázku. Právě jeho herci už v sobotu v Praze oznámili, že vstupují do stávky. Včera už v tomto divadle a v HaDivadle v klubu Šelepova místo představení diskutovali s diváky o současných událostech.


V tento den se ustavuje i brněnské Občanské fórum v bytě disidentky Jany Soukupové nedaleko Filozofické fakulty, v patnáctičlenném vedení mají studenti tři zástupce.

Studenti už od rána vyráběli plakáty, které teď pokrývají celou dlouho cihlovou zeď u vstupu na filozofickou fakultu a postupně se dostávají i do centra města, někde ale vydrží viset jen několik minut. Jsou na nich hlavní požadavky studentů: objektivně vyšetřit zásah na Národní třídě a potrestat viníky, dále žádají celonárodní diskusi o budoucnosti země.

Ostrava čeká na postoj horníků

Dnes se poprvé sešli na demonstraci také lidé v Ostravě. Na náměstí Lidových milicí protestují proti komunistickému režimu. Letáky a pozvánky se objevily ve městě už brzy ráno, některé přímo na budově redakce Rudého práva.

Jsou tu vysokoškoláci i divadelní herci. Zástupci nezávislých iniciativ se zatím do této akce nijak výrazně nezapojují. Není vůbec jasné, jak to tady všechno dopadne, jestli se podaří přesvědčit hlavní sílu, to znamená horníky a zaměstnance v těžkém průmyslu.

Třeba v OKD sice v některých dolech během dneška vznikly stávkové výbory, ale zatím se těžko shání jakékoliv přesnější informace. Co už je jisté, je to, že ostravští divadelníci se dnes rozhodli vstoupit do protestní stávky.

Lidé si tady na náměstí stěžují na absolutní nedostatek informací. Například se rozčilují nad čerstvým vydáním Ostravského večerníku. Je tam třeba článek o kouřících komínech na první straně a hned pod ním gratulace rekordním omítkářům.

autoři: mrk , hla
Spustit audio