Advokát Láska věří, že policie má v kauze Rittig 'nabito' silnými důkazy

13. únor 2014

V policejní cele se dnes ocitli kvůli podezřelým zakázkám pro pražský dopravní podnik čtyři lidé. Jedná se o podnikatele Iva Rittiga, jeho právníka Davida Michala a podle informací týdeníku Respekt i podnikatele Jana Janků a jednoho z Rittigových obchodních partnerů, právníka Petera Kmetě.

Advokát Václav Láska sice neví, co je přesně napsáno v usnesení o zahájení trestního stíhání, postup, jakým obvinění měli peníze z dopravního podniku, však odhalil a popsal při své práci pro pražský magistrát.

„Zkráceně řečeno se zakládá na tom, že z české společnosti, která byla obchodním partnerem dopravního podniku a která s ním uzavřela pro dopravní podnik nevýhodnou smlouvu, se peníze přes majetkovou účast dostaly přes tři čtyři zahraniční společnosti někam do offshorové sféry a odtud byly distribuovány konkrétním fyzickým osobám třeba na základě smlouvy o půjčce nebo poradenství,“ vysvětluje.

Zajišťovat důkazy z offshorových zemí, tedy daňových rájů, je podle Lásky dost těžké. Přesto věří, že jsou důkazy proti Ivu Rittigovi a ostatním zadrženým dostatečně silné, aby se celá věc dostala až k soudu.

„Myslím, že policie toho má poměrně dost. Velký kus práce odvedl Nadační fond proti korupci, který získá materiály, jež jsou pro policii těžko dostupné, protože se nedají získat oficiální cestou,“ říká advokát a doplňuje:

„Bude to otázka toho, nakolik dokázala policie ty materiály zoficiálnit, aby obstály jako důkaz u soudu. Ale když přistoupila ke sdělení obvinění, věřím tomu, že má ‚nabito‘.“

Jeden systém pro všechny zakázky

Dnešní zatýkání se má týkat legalizace výnosů z trestné činnosti. „Podle našich zjištění ten způsob praní peněz byl nastaven jeden pro všechny zakázky, které se týkaly dopravního podniku – a nejen jeho,“ tvrdí Láska a pokračuje:

„Stejný způsob praní, tedy i stejné společnosti, se objevily i třeba v kauze Nemocnice Na Homolce a některých dalších. On ten systém společností, když ho vybudujete, je hodně drahý. Jeho udržování stojí desítky tisíc eur ročně. Takže když už ho jednou vytvoříte, snažíte se jej využít na maximum.“

Čtěte také

Ivo Rittig podle něj ale nefiguroval ve všech případech, které Láska se svými spolupracovníky zkoumal. „Popsali jsme i některé jiné skupiny, které se podle našeho názoru na dopravním podniku přiživovaly,“ podotýká.

Podílel se na tom tedy i tehdejší magistrát, vedení hlavního města? „To je hodně těžká otázka. Asi nejdrzejší odpověď, kterou si dovolím říct, je asi ta, že část peněz, které byly ukradeny z dopravního podniku, se určitě objevila i v některých stranických pokladnách,“ uzavírá advokát.

autoři: ves , kap
Spustit audio