Abyste udělali dobrý rozhovor, musíte umět naslouchat, říká oceněná moderátorka Marie Bastlová

Víte, jak udělat skutečně dobrý rozhovor? Musíte umět naslouchat, shrnuje Marie Bastlová, moderátorka Dvaceti minut Radiožurnálu. „Když posloucháte odpovědi, můžete si všimnout, že vám někdo na otázku neodpoví nebo že se z ní vytáčí,“ vysvětluje zkušená novinářka.

Marie Bastlová dnes patří mezi nejvýraznější novinářské osobnosti Česka. Přestože kdysi začínala jako sportovní redaktorka, od roku 2007 je jejím hlavním tématem politika: nejprve v Lidových novinách, pak v Hospodářských novinách a od roku 2016 v Českém rozhlase.

Poslanecká sněmovna, vláda, restaurace na Malé Straně, kavárny, hospody… To jsou pro mě svým způsobem srdeční záležitosti,“ neskrývá Marie Bastlová.

„Jde o místa, kde se odehrává hlavní politika téhle země, a zároveň o místa, kde jsem strávila mnoho hodin, kde jsem se doslechla mnoho sólokaprů a kde jsem viděla mnoho lobbistů, jak se zadními vrátky plíží za premiéry a za ministry,“ vzpomíná.

Její novinářskou práci oceňují nejen posluchači, ale i odborníci. Nedávno například získala za pořad Dvacet minut Radiožurnálu Novinářskou cenu v kategorii audiovizuální žurnalistiky.

Boj proti dezinformacím

Kromě rozhlasu se ale dnes věnuje také osvětě. „Poměrně dlouho se účastním projektu, který organizuje Člověk v tísni, jsou to Týdny mediálního vzdělávání,“ popisuje Marie Bastlová.

Čtěte také

„Objíždíme školy, mluvíme o tom, jak zprávy vznikají, jak pracujeme s informacemi, jak je ověřujeme. Dodnes existuje obrovské procento lidí, kteří věří dezinformacím, třeba i mezi vědci a lékaři!“ zdůrazňuje.

Po práci za přáteli

Volný čas, to jsou pro ni především její přátelé. „Bydlíme ve velmi příjemné části Žižkova, máme tam kolem sebe spoustu známých a kamarádů, se kterými si rádi zajdeme na skleničku. Trávíme spolu poměrně hodně času a to je pro mě během týdne cenný relax,“ uzavírá Marie Bastlová.

Chat s moderátorkou

Související