Absurdní důvody k výpovědi

Taky si v práci nabíjíte občas svůj soukromý mobil? Radši si dejte pozor, protože v Německu za tento "čin" přicházejí lidé o práci. A nejen za něj. V posledních dnech Německem opět otřásají dva případy ztráty zaměstnání, jejichž důvody připadají běžnému člověku jako přinejmenším absurdní.

Jméno ministra práce Olafa Scholze zná podle mého optimistického odhadu zhruba tak třetina Němců. Naopak pokladní se smyšleným jménem Emmely, kterou vyhodili ze supermarketu po třiceti letech kvůli tomu, že údajně zpronevěřila dva kupony od vratných lahví v hodnotě 1,36 eura, fandí celé Německo.

Naši západní sousedé mají velmi vyvinuté sociální cítění a klidně mohou současně volit třeba pravicovou CDU. Teď, v době hospodářské krize, jsou navíc mimořádně citliví na ztrátu pracovních míst, zvlášť když se smyčka povážlivě stahuje kolem nich samotných.

Troufám si, říct, že provinění, kvůli kterému se po čtrnácti letech dřiny u jednoho průmyslového podniku dočkal okamžité výpovědi jistý Mohammed Šajch, by na dlažbu přivedlo většinu z nás.

Rodák z Pákistánu si dovolil v práci nabít svůj soukromý mobilní telefon. Svému zaměstnavateli tak údajně odebral elektřinu za 0,014 eurocentu. Ve srovnání s tímto prohřeškem zní chování aktéra mého druhého příběhu skoro jako hrdelní zločin.

Zaměstnance mannheimské firmy na zpracování odpadu upozornil jeho kolega na zachovalou dětskou postýlku, kterou kdosi odhodil do kontejneru. 29letý otec dvou dětí nikoli potají, nýbrž v přítomnosti všech kolegů, postýlku vzal a odnesl si ji do auta.

Někdo ho ovšem udal a zaměstnavatel, který čin kvalifikoval jako krádež, neměl slitování. Krize nekrize. Muži přitížilo, že už měl z roku 2007 podobný "vroubek". Tehdy si z firmy odnesl domů roli toaletního papíru.

Tento případ má alespoň částečný happy end, kdy pracovní soud označil výpověď s poukazem na nepřiměřenost trestu za neplatnou.

Soud má na své straně, alespoň podle dosavadního vývoje právní pře, taky Mohammed Šajch. Ten by se nejspíš mohl do firmy vrátit a sledovat, jak jeho kolegové nerušeně a beztrestně odčerpávají zaměstnavateli elektřinu pro své rozhlasové přijímače a rychlovarné konvice.

Uvidíme, jestli dá přednost materiálnímu zabezpečení rodiny před vlastní důstojností. Vzhledem k mediální pozornosti by totiž s hledáním jiného místa neměl mít sebemenší problém.

Z Berlína Jiří Hošek, Český rozhlas

autor: Jiří Hošek
Spustit audio