24 tisíc dětí ulice v Kambodži: na vině jsou i turisté

Kouzelné pláže, bílý písek, v centru země navíc starodávný chrámový komplex Angkor Wat. Taková je Kambodža. Podle cestovních kanceláří je jednou z nejpopulárnějších asijských turistických destinací současnosti. Jaká je tato nejchudší asijská země ve skutečnosti? S jakými problémy se dnes potýká?

Ty nejviditelnější a nejsmutnější důkazy potkáte ve všech větších městech – takzvané děti ulice. V Kambodži je údajně dětských bezdomovců přes 24 tisíc.

„Jmenuji se Banh a žiji ve vesnici Pipola. Chcete se tam jít podívat?“ začíná se se mnou v kambodžském chrámovém komplexu Angkor Wat bavit malý Banh. Během konverzace narušované jen zvukem sirén plašících opice se od něj dozvídám víc.

Odhaduji, že je mu tak deset let. Během několika minut odněkud vytáhne sešit z angličtiny, ve kterém má krasopisně a bezchybně napsanou žádost o dotaci pro školu.

Překvapím ho tedy svou otázkou, zda by mi něco nenapsal, když umí tak dobře anglicky. „Chceš po mně něco napsat? Třeba moje jméno – Banh, ano?“ reaguje okamžitě.

Kostrbatě vykresluje B a A. N už se mu tak moc nepovede. Prostřední čára je největší problém. S jeho psaním to tedy nebude tak slavné, natož v angličtině. Sešit tedy pravděpodobně není jeho. Ale bez uzardění, jako skoro všechny děti ulice, lže dál.

Za dolar, který mu z takového chvilkového pobavení s turisty kápne, to jistě stojí. Vždyť je to tady často průměrný denní plat.

Děti jsou často na ulici posílány mafiánskými gangy

Příjmy dětí ulice jsou často vyšší než příjmy venkovských rodin

„V Kambodži sice hodně dětí začne chodit do školy, ale protože tak nemohou vydělávat peníze, školy často rychle nechají. Pak žebrají v ulicích nebo prodávají nejrůznější zboží. Často je na ulici posílají jejich rodiče,“ vypráví mi polská lékařka Agniezska, která v Kambodži pracuje pro neziskovou organizaci Cambodia World Family.

„Pracuji pro malou charitativní organizaci v Kambodži, která se zabývá především dětmi ulice a sirotky. Zajišťujeme pro ně zdravotní péči, hlavně tedy zubní péči. Nemáme mobilní kliniku, ale máme ordinace v hlavním městě Kambodže. Pak máme dvě satelitní kliniky ve školách za Phnompenhem,“ doplňuje.

Cambodia World Family, pro kterou Agniezska pracuje, se stejně jako jiné zahraniční organizace zaměřuje na problémovou skupinu dětských bezdomovců. Překvapí mě, když se dozvídám, že příjmy těchto dětí jsou často mnohem vyšší než příjmy rodin někde na venkově. Turisté totiž často neodolají šestiletému prodavači, který mu – pro Evropany za stále nízkou cenu – nabízí knihy, sluneční brýle nebo suvenýry.

Začarovaný kruh

Nakupovat od těchto dětí je však tou nejhorší volbou, vysvětluje Agniezska: „Děti jsou často na ulici posílány mafiánskými gangy. Nebo jde o děti ulice, které si tak vydělávají na drogy. Určitě tedy radím nenakupovat od dětí na ulici. Jde o začarovaný kruh. Budou-li je turisti podporovat, nikdy z ulice neodejdou a bude jich jen přibývat.“

Děti jsou na ulici často posílány vlastními rodiči

Chcete-li v Kambodži pomoci, raději investujte do produktů, které vytvořily tamní děti nebo ženy pod záštitou různých neziskových organizací. Ve velkých kambodžských městech už existují i kavárny a restaurace, v nichž bývalé děti z ulice pracují. Případně lze přispět neziskovým organizacím finančním obnosem nebo se zapojit jako dobrovolník.

„Stále hledáme dobrovolníky, a to kohokoliv, kdo by měl zájem, ať už jde o zubaře, zubní asistentky nebo administrativní pracovníky z Čech. Všichni jsou vítáni,“ uzavírá Agniezska.


Zvětšit mapu: Kambodža patří mezi nejchudší státy jihovýchodní Asie

autor: kpr
Spustit audio