2222 km za 111 hodin. „Pomáháme vrátit handicapované do života,“ říká organizátor handy maratonu

27. červenec 2015

Na svém handbiku dokáže neuvěřitelné věci – zdolává táhlé norské kopce, trasu z Prahy do Paříže překonal za 17 dní, dojel z Prahy do Bánské Bystrice, do Říma nebo do Osla. „Největší kopec, který jsem kdy vyjel, byl z Pece pod Sněžkou až na Sněžku,“ vysvětluje handbiker a sportovec Heřman Volf, který organizuje Opel Handy Cyklo Maraton 2015.

V roce 2006 zůstal po úrazu na lyžích ochrnutý na vozíku, už v nemocnici si ale umínil, že do roka na lyžích se na stejný kopec vrátí a sjede ho. „Viděl jsem paralympiádu, na které lyžují,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Na svém handbiku, ručnímu kolu, na kterém leží, aby měl co nejmenší odpor, cestuje Evropou. A když začínal, tak na své první cestě do Paříže si uvědomil, že vlastně pomáhá i jiným. „Můj životní příběh je cesta, na které si plním své sny. Když pomůžete druhému člověku, pomáháte i sám sobě,“ vysvětluje.

A v duchu této myšlenky nyní organizuje už třetí ročník Opel Handy Cyklo Maratonu 2015 – charitativně benefiční sportovní akci, ve které mají účastníci ujet 2222 km za 111 hodin. Trasa je rozdělená na 24 míst – rehabilitačních ústavů, spinálních jednotek a speciálních center.


V každém týmu musí být alespoň jeden člověk s handicapem jako jezdec, máme tam nevidomé, amputáře, vozíčkáře, lidi po mozkové obrně.

Čtyř nebo osmičlenné týmy si utváří trasu mezi jednotlivými body samy, každý z týmů má přitom jednoho člověka jako patrona, který se potýká s nějakým handicapem a potřebuje kamarády a lidi kolem sebe, kteří by mu pomohli vrátit se do života.

„ Chceme vytvořit přátelské vztahy mezi lidmi, dáváme možnost týmům, aby si vybrali člověka za patrona sami. “ vysvětluje s tím, že už existuje několik týmů, kteří se skamarádili.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Heřman Volf byl hostem modrátorky Lucie Výborné
autor: prh
Spustit audio