11. díl Blaník

15. prosinec 2007
Podzim s Járou Cimrmanem

Rok 1990 - prezidentem je Václav Havel, Zlín se vrací ke svému původnímu názvu, stejně jako v bývalé NDR Saská Kamenice, tedy Chemnitz. Tohoto roku zaniká Státní bezpečnost a vzniká Liberální institut a ministerstvo životního prostředí, byla založena Strana zelených, obnovuje se Klub angažovaných nestraníků. Irák anektoval Kuvajt. Sjednotilo se Německo a také Jemen, na postu ministerského předsedy Spojeného království střídá Margaret Tatcherovou John Major. Na oběžnou dráhu kolem Země dopravili Hubbleův vesmírný teleskop. Byl navržen jazyk HTML, v České republice přibyly jen dva tisíce obyvatel, zemřeli herec Tomáš Holý, švýcarský dramatik Friedrich Dürrenmatt, americký skladatel a dirigent Leonard Bernstein a italský spisovatel Alberto Moravia. Divadlo Járy Cimrmana uvádí jevištní podobu českého mýtu Blaník.

4. října roku 1986 se Divadlo Járy Cimrmana vrátilo do Malostranské besedy, aby zahájilo jubilejní dvacátou sezonu. O dva roky později - na apríla 1988 přichází do kin film "Nejistá sezona", zachycující boj divadla s úřady. Dva dny na to, 3. dubna, umírá Jaroslav Vozáb.

Na cestě z pohřbu ve Velvarech se soubor dozvídá další nešťastnou zprávu: Jan Kašpar utrpěl při pádu ze stromu vážné poškození páteře a má dolní končetiny ochrnuté.

0:00
/
0:00

Hra Blaník měla sice premiéru 16. května 1990, ale vznikala ještě na konci totality.

0:00
/
0:00

0:00
/
0:00

0:00
/
0:00

Otázkami k Blaníku jsme Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka vyrušili při psaní patnácté hry s pracovním názvem České nebe. Druhého jmenovaného napadla jedna paralela:

Se souhlasem vydavatelství Supraphon jsme použili ukázky ze hry Blaník zaznamenané 18. dubna 1993 v Žižkovském divadle Járy Cimrmana. Nejbližší aktuální představení je v pondělí v plzeňském divadle Miroslava Horníčka. Za týden, přestože už budeme mít astronomickou zimu, v předposledním díle seriálu Podzim s Járou probereme hru Záskok a tak se můžeme s Ladislavem Smoljakem vrátit k tomu, že se ukázalo, že invaliditu Jana Kašpara nebylo potřeba skrývat.

Seriál najdete na adresách www.rozhlas.cz/cimrman a www.izurnal.cz/radionaprani.

Použité ukázky: Divadelní hra Blaník (L. Smoljak, Z. Svěrák), CD - vydavatelství Supraphon Praha (1993)

autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.