Zuckerberg otočil. Facebook nakonec zakáže obsah, který popírá holokaust, píše The New York Times

13. říjen 2020

Nová pravidla sociální sítě Facebook už nastínil generální ředitel Mark Zuckerberg, píše The New York Times.

Byl to právě šéf Facebooku, který ještě před dvěma lety zmiňoval popírače holokaustu ve snaze zdůraznit hodnoty svobodného projevu. V té době uvedl, že ti, kteří odmítají genocidu, při které nacisti zabili miliony lidí, byli klíčovým příkladem těch, se kterými osobně nesouhlasil. Tehdy si však nemyslel, že by Facebook měl cenzurovat nebo odstraňovat to, co zveřejní.

Čtěte také

V pondělí Zuckerberg otočil. Facebook podle něj zakáže obsah, který popírá holokaust. Jako podklad pro své rozhodnutí uvedl nedávný průzkum, podle kterého téměř čtvrtina dospělých Američanů ve věku 18 až 39 let věří, že holokaust je mýtus, nebo jsou informace o něm přehnané, takže si vůbec nejsou jistí, jestli se nějaká genocida kdy stala.

Zuckerberg v minulosti opakovaně tvrdil, že si nepřeje, aby byl Facebook arbitrem svobody projevu. Společnost ze Silicon Valley taky kvůli tomuto postoji čelí množství kritiky, a to i od skupin občanských práv. Hlavním argumentem prý zůstává fakt, že Facebook umožnil nekontrolovatelné šíření toxických projevů a dezinformací. Mnoho lidí kvůli tomu požadovalo, aby Zuckerberg přehodnotil svou pozici, dodává deník New York Times.

Trump vs. Senát

Členové republikánské strany vzdorují americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a obávají se, že by mohl potopit jejich většinu v Senátu. Pohromadě je drží jen kandidátka do nejvyššího soudu Amy Coneyová Barrettová. Téma pro Politico.

Čtěte také

Snižující se počty příznivců prezidenta údajně ohrožují jejich kdysi bezpečná místa v Senátu, takže znamenají možné hlubší ztráty ve Sněmovně. Republikáni nejsou nadšení z kroků, kterými se Trump vydal za obhajobou prezidentského mandátu. Vadí jim například jeho postoj k pandemii koronaviru nebo nekončící komentáře na Twitteru.

Mezitím však ve straně panuje téměř jednomyslná podpora soudkyně Barrettové, kterou Trump navrhl do Nejvyššího soudu. Podle republikánského senátora Mikea Brauna je to záchytný bod v době nejistoty. Braun navíc dodal, že potvrzení nominace Barrettové může být základním kamenem Trumpova dědictví v jeho prvním funkčním období. Někteří z jeho kolegů se ale stále víc obávají, že druhé funkční období nenastane, píše Politico.

Kotleba porušil zákon

„Rozhodnutí soudu je jasné, Marian Kotleba porušoval zákony v rámci ideologie, která je neslučitelná s demokracií.” Šéfredaktorka SME Beata Balogová komentuje verdikt, na základě kterého je slovenský politik vinný z propagace nacismu.

Čtěte také

Zakladatel Lidové strany Naše Slovensko podle šéfky slovenského deníku propagoval myšlenky, které směřují k potlačení práv a svobod. Jednal tak už léta, ať už s pomocí symbolů u hrobu válečných zločinců nebo ve skrytých pozdravech a dalších náznacích přímých i nepřímých. Neměl jinou agendu než boj za frustrované občany.

Soud ho nepravomocně uznal vinným a vyměřil mu čtyřletý trest. Potvrdil, že fašismus není těžko dokazatelný nebo že je v dnešních formách jen představou nebo jakousi paranoiou přecitlivělých lidí. Neuvěřil Kotlebovi, že šeky s nacistickou tematikou, byly pouze dílem náhody. I když to lídr Lidové strany Naše Slovensko „zbaběle tvrdil“.

V rozhodnutí soudu je podle Balogové odkaz pro všechny politiky, kteří v Kotlebovi viděli možného partnera a kteří si mysleli, že jeho gardistický stejnokroj vybledne a on jim pomůže zůstat u moci. Ti samí politici si s ním totiž podávali ruce a dojednávali zákony, které pouze simulovaly ochranu života na Slovensku. Ve skutečnosti ale byli jen politickým nástrojem, píše v deníku SME Beata Balogová. 

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Tomáš Fiala, najdete v audiozáznamu.

autoři: Šárka Fenyková , lup
Spustit audio

Související